Obrazovanje

Десета међународна конференција “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024”

 Десета међународна конференција “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024” на Факултету техничких наука у Чачку

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ТЕХНИКЕ, ИНФОРМАТИКЕ И ОБРАЗОВАЊА

На Факултету техничких наука у Чачку од 20. до 22. септембра одржана је десета јубиларна међународна научно-стручна конференција “Technics, Informatics, and Education – TIE 2024”.

Конференцијске активности су започете у петак 20. септембра, округлим столом где су представници пројекта „Оснаживање дигиталне и психолошке резилијентности путем вршњачког умрежавања у онлајн окружењу у кризним ситуацијама – DigiPsiRes“ у оквиру Еразмус+ пројекта партнерстава за сарадњу у високом образовању презентовали резултате остварене током реализације пројекта. Координатор пројекта DigiPsiRes је Универзитет у Крагујевцу, а партнерске установе из европског образовног простора су Универзитет у Фођи, Италија и Универзитет Казимир Велики у Бидгошчу, Пољска.

Наредног дана, хором ученика Музичке школе и поздравним обраћањем декана Факултета техничких наука у Чачку проф. др Данијеле Милошевић, свечано је отворена конференција. Присутне учеснике и госте су поздравили бројни говорници. У име Научног одбора конференције скупу се обратио др Марко Поповић, ванредни професор на факултету и копредседник Научног одбора конференције, истичући значај догађаја на коме присутни размењују идеје и дискутују о савременим тенденцијама у области технике, информатике и образовања. Представник града Чачка, помоћник градоначелника Мирослав Петковић, истакао је значај саме конференције, али и целокупне сарадње Факултета техничких наука са градским институцијама. Овај научни скуп су подржали и поздравили присутне и представници гостију, др Николета Саулиг, ванредни професор на Техничком факултету у Пули, Свеучилишта „Јурај Добрила“и др Владан Пантовић, председник српског огранка глобалне асоцијације електроинжењера (IEEE).

У холу факултета је отворена изложба радова ученика средњих стручник школа и студената са Факултета техничких наука у Чачку. Изложба представља лепу и значајну новину на конференцији, а сви учесници верују да ће излагање експоната и радова младих људи постати традиционални део скупа.

Проф. др Иван Милићевић, редовни професор на Факултету техничких наука у Чачку, у свом обраћању се захвалио свима на учешћу и организацији, а затим је изнео кратак осврт на све претходне године организовања конференције “Technics, Informatics, аnd Education“.  Истакао је како се конференција развијала и напредовала постајући на тај начин важно место сусрета научника и  стручњака из земље и иностранства који излагањем својих радова доприносе све већем утицају научног скупа на Факултету техничких наука у Чачку. Професору Милићевићу, уреднику конференције, присутном у организацији од самог оснивања,  Научни одбор уручио је захвалницу за немерљив допринос и изузетну посвећеност.  

Конференција је настављена пленарним предавањима. Проф. др Коста Јовановић, ванредни професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду, одржао је предавање из области роботике. Проф. др Ашутош Кар, предавач из Индије, са Националног Института за технологију, се путем видео линка укључио и поздравио присутне, а потом одржао предавање.

У другом делу конференције у паралелним сесијама истраживачи су изложили радове тематски груписане у неколико секција. Ове године на конференцији је било презентовано 94 рада, међу њима 14 радова из иностранства. Своје радове потписало је 233 аутора, од тога 40 аутора из иностранства. Одазвали су се учесници из 14 земаља ван Србије (Италија, Велика Британија, Бугарска, Грчка, Македонија, Чешка, Словачка, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, САД, Индија, Аустрија и Иран), тако да је овогодишњи научни догађај у потпуности оправдао свој међународни карактер.

Трећи конференцијски дан, поред излета за учеснике, обележило је разматрање актуелне сарадње универзитета и школа, а дискусијом о достигнућима самог научног скупа, наглашени су доприноси конференције размени научних и стручних знања и искустава између експерата, истраживача и практичара у области техничког, технолошког и информатичког образовања, као и образовања у генералном смислу. 

Проглашен је најбољи рад конференције ‘’PLM Education: The State of the Art and Future Trends“, чији су аутори Сања Пузовић, асистент, проф. др Јасмина Весић Васовић, редовни професор и Владан Пауновић, асистент, сви са Факултета техничких наука у Чачку.

Наредна конференцијa, 11. по реду, “Technics, Informatics, and Education”, која традиционално, сваке друге године, окупља наставнике, истраживаче и практичаре, биће одржана 2026. године на Факултету техничких наука у Чачку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.