Društvo

ОКУПЉАЊЕ СРПСКИХ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА ИЗ МАТИЦЕ, РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ

ОКУПЉАЊЕ СРПСКИХ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА ИЗ МАТИЦЕ, РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ

Мрчајевци, мало место надомак Чачка, ове године су, поред културно-уметничких друштава и извођача из Србије, угостили и српска културно-уметничка друштва, певачке етно-ансамбле и гусларе из Темишвара, Вуковара и Источног Сарајева. Традиционална међународна манифестација Купусијада, која се одржава више од двадесет година, ове године је по први пут посветила значајан део програма Србима у региону и дијаспори. Овај догађај, који слави, не само гастрономију, већ и богатство српске културе, окупио је стотине учесника са циљем повезивања и очувања духовног и културног наслеђа.

У организацији Удружења грађана Светосавске свечаности из Чачка, српска деца и млади из Темишвара, Вуковара, Боботе, Бијелих Брда, Пала и Источног Сарајева били су у четвородневној посети граду на Западној Морави. Осим наступа на мрчајевачкој Купусијади, учесници су учествовали и у студијским путовањима до манастира Жича и Овчарско-кабларске клисуре, посећивали значајне институције и културно-историјске локалитете, али и учествовали на заједничким предавањима и радионицама на тему духовности, културе и традиције српског народа.

Кроз дружење, игру, песму и традиционалне ношње, учесници су послали јасну поруку да је неговање духовности, културе и традиције кључно за очување идентитета и духовног јединства међу Србима у матици, региону и дијаспори.

„Оваква окупљања су од кључног значаја за очување нашег културног блага и повезивање наших људи, нарочито у данашњем времену када је важно подсећати на наше коренеˮ, истакли су организатори.

Овај пројекат, подржан од стране Министарства без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором, те Града Чачка и у партнерству са Савезом Срба у Румунији, представља више од пуке презентације фолклора – он је симбол јединства и јачања националног идентитета.


Приредила: Марија Миљуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.