Aktuelno Društvo Grad Kultura Kultura

ОД 23. ДО 29. СЕПТЕМБРА ФЕСТИВАЛ МАПА 032

Од 23. до 29. септембра под слоганом „Pronađi se u pozorištu“ одржаће се у Чачку први Позоришни фестивал младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032. Овај фестивал окупиће талнтоване младе глумце који ће имати прилику да представе свој рад. Током седам дана, колико траје фестивал, публика ће имати прилку да погледа важне, награђиване представе. Улаз на фестивал биће слободан, уз обавезну улазницу коју публика може преузети на билетарници Културног центра Чачак. Фестивал ће отворити глумац Воја Брајовић.

Хана Селимовић и Душан Вукашиновић са награђеним глумцима

  –  Фестивал је настао на иницијативу директора Културног центра, пре три године када смо Јована Мишковић и ја преузели рад са младима у Глумачкој радионици, корона вирус тада је наметнуо такву ситуацију да се ништа не дешава. Група младих која се тада окупила први пут на неки начин је крива за Јованине и моје даље потребе да се ствар развија. У оквиру фестивала имаћемо две такмичарке селекције, аматерска селекција која ће се одржавати у преподневном термину и ту очекујемо посете наших средњошколаца, за које смо у раду и у протекле три године открили да су најугроженија циљна група, када су у питању културни, а посебно позоришни садржаји, не само у нашем граду, него и шире. Читава аматерска секција посвећена је младима, имаћемо пет представа из читаве земље и једну представу из Зенице. Увече, имамо професионалну селекцију, то ће бити веома вредне, вежбе и осведочене представе наших највећих театарских кућа. Фестивал отварамо представом „Ко је убио Џенис Џоплин“ Српског народног позоришта, затим је на репертоару представа „Ко игра Соњу Савић?“ Градског позоришта Чачак. „Љубинко и Десанка” Народног позоришта из Зрењанина,  публика ће имати пирлику да погледа и прошлогодишњу победницу Стеријиног позорја „Успаванка за Алексију Рајчић“ Народног позоришта Београд, такмичарски део програма затвара представа „Три зиме” позоришта „Промаја” из Новог Сада. Ми смо се изузели из конкурса и одлучили да наше представе играмо у оквиру пратећег програма фестивала. Публика ће имати прилику у суботу, 28. септембра, да види једну представу Глумачког атељеа „Случај породице Зеко“, и вишеструко награђивану, прву омладинску представу Глумачке радионице „Сакати Били са Инишмана“ која је већ освојила 13 награда на ИНТЕФ-у и Мајским играма. За сам крај представа у част награђених, „Употреба човека“ у режији Бориса Решевића, након чега ћемо имати затварање фестивала и доделу награда и на самом крају биће Глумачки састав из Новог Сада који ће у форми кабаре извести музику из филмова – рекао је Душан Вукашиновић, глумац Српског народног позоришта, ментор Глумачке радионице Културног центра Чачак.

Стручни жири биће састављен од познатих и признатих људи из света глуме, који ће имати тежак задатак.

 –  Жири ће бити састављен од наших еминентних уметника и позоришних стваралаца, а то су: Радоје Чупић глумац у пензији, Исидор Минић, глумица Атељеа 212 и Петар Михајловић, драмски писац и професор Факултета драмских уметности. Поред редовних награда које ће бити додељене у обе конкуренције, имамо и две посебне награде, награда „Траг“ коју додељује организациони тим фестивала, то је признање за укупан допринос развоју позоришне сцене Чачка, а друга награда је „Отисак” она се додељује једној особи старости до 32 године за аутентичност уметничког израза – рекао је Вукашиновић.

Осим главног такмичарског програма, публика ће имати прилику да учествује и у уметничким радионицама, ликовне радионице водиће сликар др Угљеша Цолић, за радионице драмског текста биће задужена драматуршкиња Мина Петрић, док ће млади глумац Стефан Остојић радити са младим аматерима на глумачкој радионици.

 –  Оно што је за мене било најважније јесте то по чему се овај фестивал разликује од других, и то не само због аматерске и професионалне селекције, већ због те једне нити која прати читав фестивал, а то је синергија различитих уметности. Ту има различитих радионица и када је у питању писање, и драмске и ликовне радионице, јер рад на једној представи подразумева рад свих различитих уметности, јер је то један комплексан процес кроз који се пролази, да би дошли до крајњег резултата, односно позоришне представе. Мислим да је битно од старта фестивал поставити на тим темељима и све то објединити – рекао је др Угљеша Цолић.

Хана Селимовић, глумица Атељеа 212, подржала је Фестивал МАПА 032 који се ове године први пут одржава у Чачку, одавши признање својим колегама за труд и залагање да у свом граду направе нешто потпуно ново и аутентично.

–  Често имамо прилику да гостујемо у мањим срединама, градовима свуда по Србији и позоришни глумци знају колика је потражња и колико људи у другим срединама које нису Београд, Нови Сад и Ниш имају жељу и колико имају културу одласка у позориште, а то је потпуно  несразмерно томе колико им је позоришта понуђено. Често говоримо да су наши млади данас изгубљени, какву музику слушају и слично, а мени је много драго да су неки млади људи одавде били иницијатори да се ово све догоди. Мислим да њима треба одати почаст јер је неко препознао да ту постоји жеља и снага коју треба искористити. Моје колеге Душан и Јована су заиста на прави начин препознали оно што је потреба једног града, ово је по мом мишљењу један прави пример локал патриотизма. Пружити једном граду могућност да види нешто за шта до сада није имао прилику јесте право поштовање својих суграђана – рекла је Хана Селимовић, глумица Атељеа 212.

Према речима Драгојла Јеротијевића, главног програмског уредника Културног центра Чачак, на конкурс се пријавило 69 представа, а грађани су на време обезбедили своје карте, тако да скоро да није остала ниједна на благајни.

– Наша идеја од давнина је била да се један овакав фестивал направи у нашој установи, међутим нису се склопиле околности да би се тако нешто десило. Глумачка радионица је школа, чији дипломски раде буде представа коју глумци одиграју крајем августа и после се она игра целе године. Доласком Дула Вукашиновића и његових сарадника створена је енергија која је експлодирала и није више имало простора да се ради као раније. Кренули смо на фестивале по целој Србији, експериментално смо отворили и Глумачки атеље који је заблистао и где год се појавио покупио скоро све главне награде. Већ две три године се крчкала идеја око прављења Позоришног фестивала, који би био потпуно другачији од других који се дешавају у земљи и региону. На конкурс се јавило 69 представа, за два сата су на благајни нестале све карте за представе које ће бити одигране на фестивалу. Идеја је да фестивал заживи и да се одржава и наредних година –  рекао је Драгојле Јеротијевић, главни програмски уредник Културног центра Чачак.

Важан сегмент биће и прилика да публика постави питања уметницима, глумцима, јер постоји потреба да се људи који прате представе активирају на тај начин. Разговоре ће водити позоришни критичар Андреј Чањи, док ће у фестивалском билтену, хронику првог фестивала записивати новинар и активиста Душан Даријевић.

Овом приликом Хана Селимовић, глумица Атељеа 212 доделила је младим глумцима Глумачког атељеа признања.

Награду за најбољу женску улогу добиле су Тијана Вранић и Неда Пешић, награда за најбољу мушку главну улогу припала је Луки Спасојевићу, док је Анђелија Обреновић добила награду за најбољу мушку споредну улогу.

Сви заинтересовани, информације могу пронаћи на Фејсбук и Инстаграм налогу Позоришног фестивала младих аматерских и професионалних аутора – МАПА 032!

Организатор фестивала је Културни центар Чачак у сарадњи са Позоришно-уметничком лабораторијом „Пулт” из Новог Сада.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.