Društvo

У ЦЕНТРУ „ЗРАЧАК“ ПРОСЛАВИЛИ РОЂЕНДАН – ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА РАДА

Сваки септембар је за запослене и кориснике Центра „Зрачак“ посебан. Радују се они и другим догађајима које организују током године, али је септембар месец када обележавају рођендане и када припремају посебне прославе, на које позову госте – сараднике, донаторе, родитеље… Тако је било и у понедељак, 16. септембра. Прослави су присуствовали представници Центра за социјални рад, здравствених установа, школа и вртића, као и колеге из сродних установа из Краљева, Крагујевца и Ужица. Након пригодног програма који су припремили запослени и корисници дневног боравка, за родитеље и старатеље организовано је пет маштовитих радионица.

Директорка Центра „Зрачак“ Ана Јаковљевић подсетила је да су пре 11 година основани као установа за дневни боравак деце, младих и одраслих са  сметњама у развоју.

Директорка Центра „Зрачак“ Ана Јаковљевић

– У међувремену смо се развијали и прерасли у Центар за пружање услуга. Тачније,  поред дневног боравка, од 2021. пружамо још три услуге – лични пратилац, помоћ у кући за одрасле и услугу персоналне асистенције. Од ове године имамо и услугу прихватилиште. Наравно, овде нећемо стати. Трудићемо се да ослушкујемо потребе наших суграђана – најрањивијих категорија и да у складу са тим развијамо и неке нове услуге, уз помоћ нашег оснивача – Града Чачка, од кога имамо подршку у свему и велико разумевање за све што радимо – рекла је Ана Јаковљевић и истакла да је исто толико значајна и сарадња са свим установама у Чачку, као и са привредницима који помажу кроз бројне донације.

Када је основан, „Зрачак“ је пружао услугу за свега неколико десетина корисника. Данас их је више од 300 обухваћено са четири наведене услуге. Око 80 их користи услугу дневног боравка, сто их има личног пратиоца, колико их је евидентирано и за услугу помоћ у кући, док персоналне асистенте користи њих двадесет четворо. Број заинтересованих корисника се повећава, па је недавно Центар расписао нови конкурс за личне пратиоце.

– Град се труди да обезбеди довољно средстава за ову услугу. Нажалост, све је више деце којима је потребан лични пратилац. Није их увек лако наћи, јер за то су неопходне посебне способности, потребни су нам људи који ће увек да одговоре на потребе деце са којима раде. Ове године смо успели да нађемо адекватне пратиоце, тако да је око 100 малишана кренуло у вртиће и школу уз подршку личних пратилаца – рекла је она и додала да планирају да још прошире своју делатност. Наиме, у разговору са надлежнима у Градској управи, родила се идеја да „Зрачак“ почне са услугом психосоцијалне подршке за најмлађе са сметњама у развоју, као и за њихове породице.

Свечаном обележавању рођендана, присуствовали су Владан Милић, заменик градоначелника и Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника.

– Центар „Зрачак” је испунио сва наша очекивања. Имао сам срећу да пре 11 година учествујем са тадашњим руководством у формирању ове установе, која је пре свега хумана и на задовољство наших суграђана успешно ради. То је једна од ретких установа у Србији која је финансирана искључиво од стране Града Чачка и ми смо за ових 11 година у „Зрачку” постигли значајне успехе, како инфраструктурне, тако и организационе. Град Чачак ће наставити у том правцу и повећавати буџет за ову установу – изјавио је Владан Милић и нагласио да су садашњим услугама обухваћене све најосетљивије, социјално угрожене групе.

Педесеттрогодишња Јелена Антонијевић долази у „Зрачак“ од самог почетка. Живот јој се од тада променио, срећна је у овој установи, коју осећа као свој други дом:

– Срећна сам што имам где да дођем, да будем са другарима. Имамо и разне активности, волим посебно музичке радионице, на којима певамо разне песме. На креативним радионицама правимо предмете од глине и дрвета, украшавамо их заједно.

И Лидија Вујовић је од оснивања у „Зрачку“. Од почетка је укључена у спортске активности, у којима је веома успешна. Однедавно тренира боћање и такмичи се у овој дисциплини, па је из Ниша са Специјалне олимпијаде донела опет златну медаљу. Има разлог више за радост, јер истог дана, када и „Зрачак“, слави и она свој рођендан.

Љубав, пријатељство, солидарност, међусобно уважавање и поштовање – неке су од порука истакнутих у програму. Како рекоше корисници: „чаролија у септембру је другачија“. Припремају се сви дуго за ову прославу, обузети су пробама, припремама, влада ужурбаност и узбуђење… И све то им пружа додатну радост, коју воле да поделе са гостима.

В. Т.

„НАШИ ЗРАЦИ“

Поводом рођендана, „Зрачак“ је представио први број часописа „Наши Зраци“. Како је најављено, часопис ће излазити једном годишње, како би се представио целокупан рад и занимљивости из „Зрачка“, а са циљем да у ове активности буду укључени и сами корисници.

КРЕАТИВНОСТ СПАЈА ЉУДЕ

Радионице за родитеље и старатеље поводом рођендана припремили су запослени, у сарадњи са Иваном Кнежевић из „Креативне јазбине”. Штафелаји, бојанке, осликавање магнета, израда беџева, „кристали“ – за сваког по нешто. Било је и такмичења. А за све су припремљени пригодни поклони.

– Креативност је прави пут за децу ометену у развоју или са неким видом инвалидитета. Важни су заједништво и креативни рад, важно је, такође, и за родитеље ове деце, јер и они имају блокаде и ретко причају… Ово је једна од могућности – да се креативношћу споје сви ти људи, као и да се боље упознају и крену у лакше превазилажење потешкоћа – рекла је сликарка Ивана Кнежевић из Удужења „Креативна Јазбина”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.