Kultura Obrazovanje

Летње распустоловине у Библиотеци

Читање прича на разним језицима света, учење о екологији и феноменима природе, дружење, плес и спорт – све је то обележило „Лето у Библиотеци 2024” које је у уторак, 17. септембра заокружено завршном манифестацијом. Преко 120 младих на мапу свог детињства уцртало је нове и незаборавне доживљаје који их везују за Градску библиотеку Чачак. Осим деце која су учествовала на радионицамa, излетима и квизу знања, публике, окупили су се и библиотекари и сарадници који су реализовали летње програме.

Дугогодишња сарадња са Школом страних језика „Blackbird” наставила се и ове године кроз изложбу под називом „Био једном један језик” у Одељењу за децу и младе. Плакати посвећени бајкама и причама из разних крајева света на неколико светских језика, представљени су на приповедачким радионицама које су водиле библиотекари Биљана Арсић и Невена Аџемовић, а која је овом приликом и говорила о њима. Важан сегмент био је и онлајн-квиз „Once upon a language”, а вредне награде (ваучери за бесплатни течај страног језика и чланство у Библиотеци) припале су Ђурђији Радивојевић, Крсти Милићевићу и Павлу Јездићу. Њихова имена из симболичног бубња извукао је директор Школе „Blackbird” Љубомир Васојевић, нагласивши да је „циљ ове поставке, популаризација читања и културе познавања језика, судећи по заинтересованости деце  постигнут, као и да подстиче на нове идеје.” Он је истакао да верује да ће убудуће бити сличних иницијатива које подстичу рад са децом и младима и да се радује наставку сарадње са Библиотеком.

Пустоловине у природи почеле су чим је звоно огласило крај школске године, па је група основаца већ у јуну посетила Овчар Бању и Фестивал Здравог духа на радионицама креативне рециклаже „Еколошка ерупција” и „У моди је да бринемо о води”. Учитељица Тамара Југовић из школе „Знам за више” водила је радионицу „Биогас као спас” у чачанској Библиотеци, док је група од 20 школараца са професором географије Владимиром Мајсторовићем обишла Природњачки центар. Садржај и теме ових радионица приказала је библиотекар Милица Домановић, а у томе су јој,  рецитацијама песама еколошких мотива, помогли и највреднији читаоци Ивана Радуловић, сестра и брат Емилија и Александар Марковић, као и сестре Злата и Дивна Новаковић.

Тинејџери су овог лета имали прилику да буду део едукативно-рекреативног путовања до „Ћирковића воденице”, чују занимљивости о симболици воде и хлеба, да се возе катмараном и посете манастир Никоље. Своје утиске о томе шта јој је било најупечатљивије пренела је средњошколац Милица Рацковић. Целодневни излет и радионицу уз помоћ сарадника, власника воденице Милана Ћирковића, етнолога Мине Јелесијевић и ТОЧ-а реализовали су библиотекари Марија Радуловић, Тања Вуковић и Ирена Планинчић, која је и водила програм завршне манифестације.

Почетком августа путовали смо кроз време од Олимпије до Париза, а како су путовање и квиз изгледали описала је библиотекар Тања Вуковић: „Радионичари су показали да верно прате резултате Зоране Аруновић и Дамира Микеца и одбојкашица, сви смо разменили симпатична искуства како се прослављало дуго ишчекивано Ђоковићево олимпијско злато. Са нестрпљењем су сви очекивали и медељу кошаркаша, наших брнзано-златних момака, а наш библио-олимпијски тим је такође сијао златним сјајем, који су поред радионичара чинили  библиотекари Невена, Ирена, Владимир и моја маленкост.ˮ

Ову вечерњу манифестацију употпунили су и најмлађи полазници плесне школе „Star dance studio” које је припремала кореограф Ружица Катанић.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.