Aktuelno Društvo Ivanjica

НОВИ КРУГ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ

На последњој седници Општинског већа донета је одлука о расписивању новог јавног позива за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова. За ову сврху биће издвојено десет милиона динара, по пет из општинског и републичког буџета. Пријављивање од 19. септембра.

У циљу унапређења енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећаног коришћења обновљивих извора енергије у домаћинствима биће суфинансирана: замена спољних прозора и врата, постављањe термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору, као и испод кровног покривача или таванице. Затим замена постојећих котлова или пећи новим на гас или биомасу, уградња топлотних пумпи, уградња или замена цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора. Може се конкурисати и за субвенционисану уградњу соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде и соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе и уградњу двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије и израду неопходне техничке документације.

Корисници бесповратних средстава могу бити власници објекта или пријављени станари који живе у легализованим породичним кућама и становима током целе године и да су  измирили доспеле обавезе по основу пореза на имовину. Максимални удео бесповратних средстава за појединачне мере износи до 50% од укупне вредности пројекта, а за израду техничке документације до 80%. Поред могућности пријаве за појединачну меру/мере грађани имају могућност пријаве за један од пакета мера са вишим уделом бесповратних средстава- од 55% до 65% односно, до 80% за израду техничке документације. Предвиђена су три пакета мера: Основни, Стандардни и Напредни.

Јавни позив ће трајати до утрошка средстава, а најдуже до 16. маја 2025. године.

Попуњени, потписани и одштампани пријавни образац и потребна документација достављају се у затвореној коверти са назнаком: „ПРИЈАВА ЗА ЈАВНИ ПОЗИВ за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Ивањица за 2024. годину – НЕ ОТВАРАТИ”, са пуном адресом пошиљаоца на полеђини коверте.

Пријаве се предају од 19. септембра непосредно на шалтеру број 1 Општинске управе општине Ивањица у времену од 7 до 15 часова, с тим што једно лице одједном може поднети једну пријаву.

За све додатне информације и обавештења у вези са јавним позивом можете се обратити на контакт телефоне: 032/5150307 Милка Каплановић, 032/5150338  Мишко Парезановић и 032/5150342 Светлана Јовићевић и електронску адресу energetska.efikasnost@ivanjica.ls.gov.rs

J. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.