Grad

ТРОСТРУКО СЛАВЉЕ СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

– Ватрогасци на Градском тргу данас представили део опреме и извели показну вежбу спасавања повређених из смрсканог аутомобила. – Ове године чачански Ватрогасно-спасилачки батаљон од државе добио два нова возила.

На препоруку монаха из Хиландара, ватрогасци су одабрали да славе Чудотворну икону Пресвете Богородице Неопалима или Несагорива купина. Овога пута славили су троструко. Осим Дана и крсне славе Сектора за ванредене ситуације, био је и један значајан јубилеј.  Пре 15 година, према одлуци Владе Србије, основан је Сектор за ванредне ситуације.

– Настао је као јединствени систем и одговор на све ванредне ситуације и догађаје, елементарне непогоде, техничко-технолошке несреће. Наша служба прва реагује у таквим околностима – подсетио је Милан Ерић, начелник Одељења за ванредне ситуације Чачак.

Троструко славље, 17. септембра, Ватрогасно-спасилачки батаљон Чачак поделио је и са суграђанима. Старијим и млађим Чачанима представили су на Градском тргу део опреме коју користе у гашењу пожара, за спасавање унесрећених у саобраћајним несрећама, сузбијању поплава и осталих елементарних непогода и непредвиђених околности.

– Позвали смо и децу предшколског узраста да би од малена сазнали како да се спасу, кога да позову и како да реагују у случају пожара, поплава и других ванредних ситуација. Сведоци смо промена клима, сада се Европа суочава са великим поплавама, као и ми 2014. године. Слободно могу рећи да је од тада код нас систем заштите и спасавања на много бољем нивоу. Добро смо опремљени. Сада смо једна респектабилна служба са респектабилном опремом – напоменуо је Ерић.

Ове године Ватрогасно-спасилачки батаљон Чачак добио је два нова возила – камион и ауто-цистерну. Како каже Милан Ерић, „не памти се да је у Чачку и Моравичком округи тако вредна опрема набављена за кратко време.“

Чачанима су показали ново ватрогасно возило „Исузу“, чамце за спасавање поплављених, дуге црева за гашење пожара… Објашњавали су и деци и одраслима како их користе. Најмлађи су нетремице посматрали и како избављају човека из возила смрсканог у саобраћајној несрећи. Показали су им сваки корак, прилазак аутомобилу, сечу врата… изношење унесрећеног на сигурно. На крају се ватрогасац који је симулирао заробљеног возача поклонио најмлађима и уверио их да је заиста добро. Добио је велики аплауз, као и његови спасиоци.

Посебна атракција за најмлађе била је показана вежба гашења ватре пеном. За час се на Тргу створило језерце од пене…

Поводом Дана и крсне славе Сектора за ванредне ситуације, ватрогасци-спасиоци учествовали су и у акцији добровољног давалаштва крви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.