Dragačevo Privreda Region Selo

СЛОВЕНАЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ И СТРУЧЊАЦИ ПОСЕТИЛИ СРБИЈУ

СЛОВЕНАЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ И СТРУЧЊАЦИ ПОСЕТИЛИ СРБИЈУ 

САРАДЊА НА РАЗВОЈУ ПРОГРАМА ЛЕКОВИТОГ БИЉА

У оквиру међународног пројекта „Ланци еко лековитог биља од Долењске до Бркина и Краса“, крајем августа Србију је посетила мешовита словеначка група пољопривредника и стручњака из четири локалне акционе групе: „Долењска и Бела Крајина из Новог Места“, „Путевима наслеђа од Турјака до Копле из Кочевља“, ЛАГ Суве крајине, Теменице и Крке из Требња и ЛАГ Краса и Бркина из Сежане. Партнери Словенцима на овом међународном пројекту су наши ЛАГ-ови „Чачак – Горњи Милановац“ и „Драгачево – Јелица – Западна Морава“.

Посета „Моравском маркету“ у Чачку

Прво одредиште на које се група Словенаца упутила била је Биљна апотека у Панчеву, која ради под окриљем Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ из Београда. Гостима из Словеније су представљени производи од биљних чајева, биљних капи, додаци исхрани, производи на бази меда, козметички производи, тинктуре, етерична уља… Након тога је уследила посета селу Баваниште, у општини Ковин, које има око 5.500 становника и највећу производњу лековитог биља у Србији, засновану на површинама од 300 до 500 хектара. Производњу, прераду и продају лековитог биља организују три приватна предузећа из Баваништа.

Ивана Јелић, стручни сарадник Завода за заштиту природе Србије из Београда, госте из Словеније је упознала са делатношћу организације у којој ради. Говорила је опширно о биљним врстама са контролисаним прометом, системском сакупљању биља, манифестацијама са групним сакупљањем и сортирањем биља, едукацији и раду у области законодавства за заштиту самониклог биља.

Срето Бркић, руководилац Сектора производње „Панчево“, представио је Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“, који је основан 1948. године и носи име по оцу српске ботанике Јосифу Панчићу, који је радио као доктор медицине и предавач у 19. веку. 

О раду локалних акционих група „Чачак – Горњи Милановац“ и „Драгачево – Јелица – Западна Морава“, које постоје и делују од 2019. године као део ЛИДЕР програма у Србији и локалних партнерстава за рурални развој, говорио је, Душан Р. Ивановић. Он је истакао да су једино ова два ЛАГ-а из Србије, а укупно их има 21, партнери словеначким организацијама локалног државног, привредног и цивилног партнерства на међународним пројектима који се тренутно реализују.

   Гости из Словеније на презентацијама у Баваништу

Јожица Повше, вођа програма ЛАГ-а „Долењска и Бела Крајина“ је детаљно говорила о пројекту „Ланци еко лековитог биља од Долењске до Бркина и Краса“. Она је истакла да четири словеначка ЛАГ-а са 17 партнера реализују пројекат у нетакнутој природи подручја „Натура 2000“, које је погодно за узгој биља. 

– Пројектно подручје незнатно заостаје за словеначким просеком у производњи биља, али и даље даје предност усевима и делатностима које на мањим површинама доносе већи приход од конвенционалних усева или узгоја. Пројекат је припремљен са амбицијом да лековито биље постане једна од истакнутих пољопривредних грана, са акцентом на еколошку производњу. Захваљујући ЛАГ партнерима из Србије, добили смо додатне бодове на конкурсу и пројекат је подржан са 509.300 евра, од чега су 384.600 евра донаторска средства Европског пољопривредног фонда за рурални развој – објаснила је Јожица.

Посета је настављена обиласком породичне фирме „Херба“, оснивача Зорана Николића, која послује од 1991. године и специјализована је за производњу и прераду висококвалитетног лековитог, ароматичног биља, чајева, етарских уља и екстракта. Фирма има три производна погона у Србији, а један од њих је у Баваништу. У асортимано има 200 артикала. Више од 63одсто производа извози у иностранство, а остало продаје на домаћем тржишту.

Гости из Словеније су посетили „Моравски маркет“ у Чачку који ради у оквиру ЛАГ-а „Чачак – Горњи Милановац“, где се у понуди налази око 400 локалних производа из Чачка, Драгачева и Горњег Милановца. Гордана Шеварлић из фирме „Тилија“ представила је програм чајева, Ана Хаџић „Милановачки Eтно велнес“, Мина Ранковић своје производе од конопље и Бојан Миленковић свој програм „Виола Верде“ – ликер од лаванде са нотом ваниле.

Реализација међународног пројекта о лековитом биљу са партнерима из Словеније има вишеструки значај за ЛАГ-ове „Чачак – Горњи Милановац“ и „Драгачево – Јелица – Западна Морава“, јер је настала као резултат успостављеног поверења, што ће бити изузетно корисно и за даљу сарадњу на новим програмима и пројектима, истиче Душан Р. Ивановић, председник УО ЛАГ-а „Драгачево – Јелица – Западна Морава“.

– Захваљујући сарадњи на овом пројекту, стекли смо нове информације и сазнања о могућностима гајења, прераде и продаје лековитог биља и уверили се да лековито биље може донети већи приход од неких гајених повртарских, ратарских или воћних врста. Такође је значајно напоменути да су климатске промене ограничавајући фактор за гајење разних традиционалних пољопривредних култура, што је далеко мање изражено код лековитог биља, које се лакше гаји или сакупља у природи. Наше природно окружење је врло богато лековитим биљем. У Овчарско – кабларској клисури расте око 840 дивљих врста биљака, на планини Јелици 630 врста, а поред тога имамо и повољне природне услове за гајење лековитог биља. Тај потенцијал треба искористити – рекао је Ивановић. 

Представници словеначких ЛАГ-ова у Гучи

После туристичког обиласка Чачка, група из Словеније је смештена у Туристичко домаћинство Удовичић у Гучи, где је за њих организована свечана вечера са чувеним драгачевском специјалитетима. За добар провод побринуо се млади трубачки оркестар „Драгачевски подмладак“, који је свирао до касно у ноћ. Словенцима су представљени и производи чланова Удружења сеоских жена Драгачева и драгачевских пчелара, а након тога је уследило и туристичкo упознавање Гуче.

Гости из Словеније су посетили и породичну фирму БМД у Ариљу, која је специјализована за откуп, прераду, паковање и продају разних врста шумских печурки, шумског и култивисаног воће. У наставку је представљено породично предузеће „Дреновац“ у Миросаљцима, које организује производњу, откуп, прераду и продају дубоко замрзнутог, лиофилизованог и чоколадираног воћа, док је у Радаљеву код Ивањице за Словенце организован обилазак породичног предузећа „Флорива“, које се бави узгојем садница цвећа и јагодичастог воћа. 

На крају посете, партнери из Словеније и Србије су договорили наставак сарадње и понови сусрет.

Организатор стручне посете Словенаца Србији био је ЛАГ „Драгачево – Јелица – Западна Морава“.

В. С.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.