Aktuelno Društvo Selo Uncategorized

НА „ПЛОДОВИМА ЗАПАДНОГ ПОМОРАВЉА“ ЕКИПА „УСПУТ СКУПЉЕНИ“ ПРИПРЕМИЛА НАЈБОЉИ САТАРАШ

Јуче је у чачанском селу Заблаће одржана привредно-туристичка манифестација „Плодови западног Поморавља“. И ове године своје производе изложио је велики број произвођача, а вредне жена из удружења на својим штандовима представиле су мноштво домаћих специјалитета, карактеристичних за наш крај.

Бројне екипе пријавиле су се за такмичења у печењу прасади и јагњади, припреми сатараша, од ове године такмичари су се надметали и у припреми меса од моравке аутохтоне сорте свиња.

Председник жирија Зоран Живановић, члан Удружења витешких, краљевских кувара аматера Војводине и Србије, заједно са осталим члановима жирија, имао је тежак задатак да одлучи ко су најбоље екипе.

председник жирија Зоран Живановић, члан Удружења витешких, краљевских кувара аматера Војводине и Србије

Припрема сатараша:

  1. „УСПУТ СКУПЉЕНИ“
  2. „ПРЕДА ДУШАНОВАЦ“ из Неготина
  3. „КНЕЗ АВРАМ ЛУКИЋ“

Прасеће печење:

  1. „ЛУДАЦИ“
  2. „ВИЉУШАНЦИ“
  3. „РАПИДЕКС“

Јагњеће печење:

  1. „ЈОВО КУРСУЛА“
  2. „МД ПРОДУКТ“
  3. „FAMILY AND FRIENDS“

Припрема меса од моравки:

  1. „РАДОВАНОВИЋ-ТРНАВА“
  2. „ВАСИЛИЈЕВИЋ-ДУБАЦ“
  3. „ПРИЈАТЕЉИ“

– Пре пет година освојио сам овде прво место у припреми сатараша. Ретко где у Србији има овако добра организација и сатарашијада. Сви су били јако добри – рекао је Зоран Живановић који је недавно ушао у ред витешких кувара Србије као вишеструки шампион у кувању свих врста гулаш.

Домаћин овогодишње манифестације био је Горан Бојовић, који је понео титулу „Најдомаћина 2023“. Иначе, он се годинама уназад бави узгојем моравки, аутохтоне расе свиња. На самом отварању манифестације истакао је њен дугогодишњи значај за све пољопривреднике тог краја.

– Захвалан сам свим учесницима, није ствар у томе ко ће освојити које место, важно је учествовати. Ове године имамо једну нову категорију у такмичењу, а то је припрема меса од моравке, драго ми је због тога. Многи гости и наши пријатељи дошли су да пробају специјалитете које правимо, али и месо од моравке која је преузела примат. Ми смо се потрудили да вратимо на тло Србије Милошеву моравку. Самим тим што смо основали задругу „Моравка“ у којој су и еминентни стручњаци, желели смо да ову расу подигнемо на ниво на ком је сада и да идемо све даље и даље – рекао је Горан Бојовић, домаћин овогодишње манифестације.

Бројне такмичарске екипе дошле су са различитих страна, а све у циљу дружења и дегустирања нових специјалитета, било је и оних који су годинама ту и подржавају опстанак манифестације.

– Такмичимо се од почетка, од прве манифестације, најбитније је дружење, догађај је веома битан, ми који волимо ово, трудимо се да и одржавамо, верујем да доста значи и за остале мештане као што значи за моју екипу и мене. Освојили смо до сада велики број награда – Новак Берић из Заблаћа.

– Бавимо се узгојем моравке, то смо почели по повратку из Русије где сам живео 30 година. Кренули смо у ту производњу, а ове године се такмичимо први пут у припреми меса. Немамо никакав тајни састојак, припрема се базира на томе да то радимо на старински начин, онако како су наши стари пекли, ту су само месо и со. Месо је најбоље тако без икаквих додатака – рекао је Срећко Танасковић из Каоне.

Најмлађу екипу чинили су момци из околних села, који су се осмелили да ове године у оквиру такмичења први пут сами припреме прасетину.

најмлађа екипа „Занатлије“

– Ово је прва година како учествујемо сами, до сада смо учествовали са родитељима. На време смо заузели своје место и најбитније нам је било да се дружимо и да тај дан лепо проведемо – рекао је Никола Мандић из Виљуше.

У оквиру богатог културно-уметничког програма који су припремили организатори, наступали су чланови Школе фолклора под уметничким вођством Младена Ристановића, фолклорно удружење „Мрчајевачко коло“, фолклорни ансамбл „Дукати“, певачка група „Драгачевци“, чланови школе фруле „Етнос“, млади гуслар Никола Јузбашић, ученици Основне школе „Владислав Петковић Дис“, Омладинско позориште „Морава театар“, а хроничарка Заблаћа Даница Оташевић, одржала је предавање на трибини „Заблаће-више од села“.

– Задовољан сам како је протекла манифестација, било је доста екипа које су учествовале, доста их је дошло са стране. Велика је била посећеност, културно-забавни програм смо појачали у односу на претходне године. Трудићемо се да наредне године „Плодови западног Поморавља“ буду још бољи – рекао је Цане Јовановић, један од организатора.

Организатори манифестације били су: Центар за неговање традиције, Удружење „Здрав дух“, Месна заједница Заблаће, Моравски маркет.

Покровитељ је Град Чачак.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.