Politika

ВИШИ СУД У ЧАЧКУ ОДБИО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О ПОТВРЂИВАЊУ ОДБОРНИЧКИХ МАНДАТА

ВИШИ СУД У ЧАЧКУ ОДБИО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О ПОТВРЂИВАЊУ ОДБОРНИЧКИХ МАНДАТА

Иако су у понедељак, 2. септембра, изјавили да очекују да ће ускоро бити поништена одлука о потврђивању мандата одборника градског парламента, представници ГГ „Иван В. Ћаловић – Истина и част“ су већ наредног дана сазвали ванредну конференцију за новинаре, на којој су саопштили да је Виши суд у Чачку одбио њихову жалбу уз образложење да није предата у року. Иван Ћаловић, носилац листе ГГ „Иван В. Ћаловић – Истина и част“, навео је да је тог јутра проверио у Вишем суду у Чачку зашто је жалба одбијена као неблаговремена када су је уредно предали 23. августа, а за то имају и валидан доказ, и том приликом сазнао да се води да је пошиљка испоручена Граду Чачку тек 26. августа у 9:51.  

Према речима Ћаловића, у списима Вишег суда у Чачку постоји име и презиме службеника задуженог од судије да провери како је и када жалба поднесена, а који је изјавио да је она испоручена непосредно на писарници Градске управе 26. августа, а не да је послата путем поште 23. августа, како је то и учињено. Ћаловић је најавио да ће одмах поднети кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Чачку против одговорних који су спречили да жалба стигне благовремено у Виши суд у Чачку, што је и учинио истог дана када је конференција и одржана, па, како је навео, „нека истражују државни органи ко их је онемогућио да остваре своје законско право у погледу изборног циклуса“.  

– Ми ћемо поднети пријаве против одговорних лица за уништавање и онемогућавање остваривања изборних права, а потом и за злоупотребу службеног положаја код тужиоца посебног одељења за корупцију, јер је ово што је урађено назамисливо и непримерено у цивилизованом свету. Ми не одустајемо од борбе. Они на овај начин покушавају да нас елиминишу и спрече понављање избора. Када су видели жалбу, видели су да је она потпуно основана. Они на овај начин покушавају да изборну вољу грађана доведу у питање и да је фалсификују да би остали на власти – рекао је Ћаловић и додао да све ово што се догодило са жалбом указује да „СНС не бира средства да сачува власт“.

Све доказе и потврде да је пошиљка предата и испоручена 23. августа Ћаловић је показао присутним новинарима и додао да 26. августа није био у Републици Србији, тако да и није могао да тог дана непосредно преда жалбу на писарници Градске управе. 

На конференцији одржаној 2. септембра, Ћаловић је подсетио да је ГГ „Иван В. Ћаловић – Истина и част“ поднела жалбу Вишем суду у Чачку на одлуку о потврђивању мандата одборника Скупштине града (СГ) Чачка, као и тужбе у управном спору против одлука о избору председника, заменика председника и секретара СГ, градоначелника Чачка, као и председника и три члана комисије за мандатно-имунитетска питања, јер су „све те одлуке донете од стане незаконотог органа“. Он је навео да је најстарији одборник Витомир Ћаловић отворио конститутивну седницу СГ, а затим исту и прекинуо у складу са Пословником, јер је заказана супротно важећим прописима, као и у одсуству секретара из претходног сазива и да због свега тога „нису тачни аргументи владајуће већине да седница није ни била отворена“. Такође је указао на то да Боро Васиљевић није одредио чланове верификационог одбора и да те чланове не дају листе већ именује председавајући, што је, такође, пропуст због чега би одлука о верификацији мандата морала бити поништена. 

– Ту одлуку је морао да потпише најстарији председавајући Витомир Ћаловић, а пошто на њој нема његовог потписа – то је довољан разог да таква одлука буде поништена  – рекао је Ћаловић и додао да се на основу свега о чему је говорио долази до закључка „да су биле две седнице, једна која је прекинута и никада није настављена и друга коју је водио четврти најстарији одборник по реду, Боро Васиљевић, који није ставио ван снаге одлуке најстаријег председавајућег, па су све усвојене одлуке  проистекле из незаконите одлуке о потврђивању мандата одборника Скупштине града“.  

Наташа Велковски је најавила да ће ГГ „Иван В. Ћаловић – Истина и част“ поднети захтев за одржавање ванредне седнице градског парламента на којој би требало да се расправља о темама важним за живот грађана. Иницијативу за сазивање седнице мора да поднесе 25 одборника, а на дневном реду те седнице, како је навела Велковски, требало би да се нађу: именовање нових чланова Градске изборне комисије, извештај о уклањању комуналног отпада и стању на Регионалној депонији „Дубоко“, водоснабдевању, стању буџета, доношење одлуке о ослобађању од пореза на пољопривредно земљиште због суше и свих проблема са којима се због екстремно високих температура суочавају пољопривредни произвођачи, као и одлуке о забрани истражних радњи и експлоатације литијума, бора и арсена на територији града Чачка.  

 В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.