Društvo

У ВРАНИЋИМА У ТОКУ ИЗГРАДЊА ЦРКВЕ ПОСВЕЋЕНЕ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ГЕОРГИЈУ

У ВРАНИЋИМА У ТОКУ ИЗГРАДЊА ЦРКВЕ ПОСВЕЋЕНЕ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ ГЕОРГИЈУ  

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА НА ЂУРЂЕВДАН СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

У Вранићима је у току изградња цркве посвећене Светом великомученику Георгију, која ће, како се очекује, бити освећена на Ђурђевдан следеће године. Kтитор овог храма је познати чачански привредник Милисав Новићић.  

Житељи Вранића до сада нису имали своју цркву, а добиће је захваљујући познатом чачанском привреднику Милисаву Новичићу, власнику Компаније „Унипромет“, који се родио у том селу. Желећи да сачува успомену на своју прерано преминулу сестричину др Снежану Петровић, која је била уролог у чачанској Општој болници, одлучио је да сагради Храм посвећен Св. великомученику Георгију, а то је, иначе, и крсна слава породице Новичић.

Угледни чачански привредник Милисав Новичић, ктитор Храма посвећеног Св. великомученику Георгију

– Последњих дана живота, моја сестричина Снежана је изразила жељу да напривимо неко обележје које ћемо дуго памтити и где ће се окупљати сви Новичићи. Ми смо као породица одлучили да на делу свог имања саградимо цркву посвећену мојој крсној слави Ђурђевдану, који је, иначе, и дан мог рођења и за то смо добили благослов. Имали смо проблема са документацијом, али смо успели да урадимо све што је било неопходно. Ово ће бити најлепше здање које ће се видети са Вујна, Kаблара, из Дренове и Такова. Ту ће моћи да се окупљају људи који овде живе, али и сви путници намерници. То ће бити права благодет за све мештане, али и за моју и породицу моје сестре – рекао је за наш лист Милисав Новичић, ктитор Храма  посвећеног Св. великомученику Георгију.         

Цркву је пројектовао Душан Ковачевић, дипломирани инжењер архитектуре. У њеној основи је уписани крст, а гради се у византијском стилу и четвртастог је облика са израженим апсцисним деловима. Имаће корисну површину од 63 метра квадратна и биће фрескописана до Ђурђевдана, када се очекује и освећење храма.  

Грађевински радови су започети крајем априла и полако улазе у завршну фазу. Већ су изливене две куполе, од којих је прва тешка шест и по, а друга три тоне. Груби грађевниски радови би требало да буду завршени до 10. септембра, а након тога ће уследити унутрашње уређење храма, постављење подног грејања и свих неопходних инсталација, облагање цркве, малтерисање, постављање подова… Читава црква ће бити обложена каменом.

– Ово је за градњу мало компликованији објекат, јер има доста лукова, специфичних делова. Kуполе смо излили на земљи и ускоро би требало да их подигнемо. Практично, груби радови су завршени и преостају спољашње и унутрашње уређење цркве, као и кровови – објаснио је шеф градилишта Вук Василијевић.

Црквена звона ће бити освештана половином септембра, док ће иконостас од мермера бити завршен и постављен до краја године. 

Вредност инвестиције је 350.000 евра, а према речима Новичића, пре Ђурђевдана би требало да буде завршено и партерно уређење простора око цркве, што захтева измештање постојеће ограде и обезбеђивање одговарајућег паркинг простора.

Део овог пројекта је и реконструкција породичне куће покојне Снежане и њене мајке, која је делом и проширена и већ сада одаје слику једног веома функционалног простора. То ће бити парохијски дом, у коме ће моћи да коначе путници намерници.  

Вранићи имају око 350 мештана. Село је удаљено од града око пет километара, што представља велику предност, јер се до њега брзо и лако стиже. 

В. С.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.