Aktuelno Društvo Ivanjica

У ПРВОМ РАЗРЕДУ 227 УЧЕНИКА

Према подацима Школске управе Чачак, у девет ивањичких основних школа ове школске године је по први пут у школске клупе село 227 ђака. То је као прошле године.

Тренд смањења броја деце настављен је у сеоским образовним установама. Само један ученик првог разреда уписан је у Ковиљу и на Братљеву, а у Кушићима два. Школа у Катићима има четири, а у Међуречју пет првака, а у док је у Девићима шест првака. Приличка школа уписала је 33 ученика у први разред. Две градске школе имају највећи број ученика који крећу у школу- ОШ „Кирило Савић“ 79, а ОШ „Милинко Кушић“ 96 првака.

За породице које имају прваке локална самоуправа је обезбедила једнократну помоћ од по 15.000 динара.

-Из наведених података видљиво је да се више не може говорити о смањивању броја ученика који се уписују у први разред у сеоским школама, већ да је нажалост реч о нестајању ученичке популације у овим деловима општине. Комбинације ће се и у 2024/2025. години реализовати у првом циклусу, то јест за ученике од првог до четвртог разреда оновне школе, а све школе на територији општине Ивањица добиле су сагласност од Школске управе Чачак да наставни процес у другом циклусу образовања (од петог до осмог разреда ОШ) организују у некомбинованим одељењима. Превасходно бринући о запосленом кадру и социјалном контексту, тим захтевима смо излазили у сусрет, иако мислим да такав начин рада, где један ученик сам седи у одељењу, није увек у најбољем интересу тог ученика. Директори су се увек позивали на незадовољство родитеља што се наставни процес комбинује за два разреда. Али, чињеница је да се такве ситуације не могу сагледати из само једног угла, већ да је потребна много шира и друштвена и образовна слика – каже начелница Школске управе Моравичког округа, Слађана Парезановић.

Додајмо да се у Техничку школу у Ивањици уписало се у први разред 115 ученика, а у Гимназију 104 ученика. Како кажу у Школској управи, у потребној мери попуњени су сви образовни профили и смерови. Чињеница је да се место више тражило на образовном профилу Техничар друмског саобраћаја, као и на профилу Економски техничар.

J. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.