Društvo Grad Obrazovanje

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ОБЈЕКАТ ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ТЕКСТИЛНУ ИНДУСТРИЈУ

ПРОСЛАВЉЕН ДАН МАШИНСКО-САОБРАЋАЈНЕ ШКОЛЕ

У присуству бројних гостију, градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, Габријеле Грујић, директорке Канцеларије за дуално образовање, представника Привредне коморе, Школске управе, факултета, школа, социјалних партнера и привредника, данас је Машинскосаобраћајна школа прославила 121 годину постојања и свечано је отворен објекат за дуално образовање за текстилну индустрију.

Машинско-саобраћајна школа чува и негује младалачки, истраживачки дух захваљујући енергији њених ученика и труду који професори улажу у заједнички посао – образовање и васпитање ученика. Много је ученика стицало знања у овој школи, заједно са наставницима који су уткали своја умећа, учећи ђаке. Поносни су на то колико је великих људи отишло у свет из ових школских клупа. Али, и на то колико је тек њих остало да и даље негује и гради школу, за будућност која је пред нама. Машинско-саобраћајна школа ће и даље бити место где се учи, подстиче креативност, иновативност и развија карактер.

– Већ 121 годину професори и ученици ове школе, настале од једног одељења шегрта 1903. године, воде се изреком оснивача: “Истрајност се крунише успехом”! Данас је Машинско-саобраћајна школа велика и модерна школа, коју похађа 930 ученика распоређених у 37 одељења, о којима брине 136 запослених. Ученици својим радом и залагањем, под будним оком професора, из године у годину, постижу све боље резултате, како у учењу, тако и на такмичењима свих нивоа. У пет подручја рада са 14 веома тражених образовних профила, пратећи захтеве привреде, школа последњих година уписује ученике већ у првом уписном року. Поносни смо, али и одлучни у намери да радимо још квалитетније и преданије – нагласио је Мирко Лазовић, директор Машинско-саобраћајне школе.

Школа је међу првима, заједно са партнерима из привреде, покренула програм дуалног образовања 2017. године и тиме подигла квалитет практичне наставе на виши ниво. Интересовање за дуално образовање све више расте, па је изграђен нови објекат за реализацију наставе из области текстилства који је данас, након свечаног програма, отворен. 

– Од једног одељења за шегрте из 1903. године, данас, на 121. годишњицу Машинско-саобраћајне школе, имамо 14 профила од којих је у седам заступљено дуално образовање. Пионирским корацима смо кренули 2016. године, пре свега, захваљујући привредницима Чачка из области текстилне индустрије, посебно фирмама “Tiffany Production” и “P. S. Fashion” и већ 2017. године смо уписали прву генерацију дуалног образовања. Потом смо, 2021. уписали једно одељење на Факултет техничких наука и већ ове године имамо прве дипломце из те области. Интересовање за дуално образовање све више расте, па смо изградили нови објекат за реализацију наставе из области текстилства. Вредност објекта са опремом је око 40 милиона динара, а средства су обезбедили локална самоуправа и привредници, односно, фирме “Tiffany Production” и “P. S. Fashion” – рекао је градоначелник Милун Тодоровић, захваливши на великој подршци Канцеларији за дуално образовање и Влади Србије.

Градоначелник је подсетио да је, такође, 2021. године, уз помоћ привредника Чачка, дуално образовање заживело и у профилима машинске струке.

– Са четири фирме реализујемо пројекат Регионалног Чаленx Фонда, вредности око 600.00 евра, у оквиру кога ћемо адаптирати и опремити два канбинета за реализацију практичне наставе за техничаре за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина и оператере машинске обраде резањем. Од 14 образовних профила у седам је заступљено дуално образовање којим је обухваћено 180 ученика. Школа ће све више развијати овај модел образовања, јер бенефите од оваквог начина учења уз рад имају и ђаци и привредници – нагласио је директор Мирко Лазовић.

На иницијативу Канцеларије за дуално образовање и уз велику подршку Града, у току је и реализација пројекта изградње Тренинг центра. Пројекат подразумева рушење привременог објекта школе, такозване “Бараке” и изградњу новог, површине 1.100 метара квадратних и његово опремање. 

–  Овај пројекат ће побољшати услове рада свих ученика, а посебно уметничких одељења. Вредност овог пројекта је око 2,5 милиона евра, а средства је обезбедила Канцеларија за дуално образовање и Град Чачак. Уз велику помоћ Града, привредника и пријатеља школе, реализацијом пројеката успели смо да опремимо и радионицу са савременим машинама, у којима ученици по класичном систему образовања стичу практична знања. Мало је школа које поседују овако опремљену радионицу и које имају изузетно стручне и посвећене наставнике – рекао је директор Лазовић и додао да ће до краја године 15 ученика Машинско-саобраћајне школе заједно са два професорима боравити 15 дана у Немачкој, у оквиру реализације Еразмус+ пројекта, чија је вредност 42.000 евра.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.