Aktuelno Društvo Zdravstvo

ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПОГОДУЈУ ШИРЕЊУ СТОМАЧНИХ ВИРУСА

Осећај мучнине, праћен повраћањем, дијарејом и повишеном температуром, симптоми су са којима су се људи најчешће јављали у Домове здравља у претходном периоду. Како је истакла др Слађана Рајчевић, начелник Службе опште медицине Дома здравља у Чачку, цревни вируси учесталији су у време високих дневних температура, када се лакше преносе са особе на особу.

др Слађана Рајчевић, начелник Службе опште медицине Дома здравља у Чачку

 –  То су фекално-оралне инфекције које се преносе преко прљавих руку, неопраног воћа, поврћа, водом, храном се уносе у организам и јављају се и код деце и код одраслих. Што се тиче саме клиничке слике, она код одраслих буде блажа. Најчешће се може јавити повишена температура која обично буде један дан, али код особа са слабијим имунитетом може да потраје и све зависи од тога на какву подлогу вирус наиђе, након тога долази до мучнине, понекад и повраћања, наравно грчева у стомаку, али и учесталих проливастих столица. Код деце која имају исте симптоме треба водити рачуна о дехидрирању, дају се и раствори за рехидрирање, и код одраслих и код деце, то је нешто што је врло важно у терапији, јер од дијареје деца могу завршити на инфузији. Ако немамо ниједан други начин код детета које повраћа или код старијих особа које имају више од 65, 70 година, које су врло сличне деци, могу брзо да дехидрирају. И код деце клиничка слика буде до пар дана, све се заврши брзо, једино ако дође до дехидрирања, онда се иде на инфузиону терапију – рекла је др Слађана Рајчевић.

Једна од препорука лекара је лагана храна, која се саветује и када није сезона вируса у време великих врућина. Такође, одговорност према одржавању личне хигијене кључна је у превенцији како не би дошло до ширења различитих типова вируса.

–  Ми дајемо симптомaтску терапију, у зависности од симптома које пацијент има. Ако има грчеве даћемо неки спазмолитик, или нешто за смирење желудца и црева, пробиотике у зависности од клиничке слике, дају се наравно и лекови за скидање температуре уколико су потребни. Пацијенту се саветује да води рачуна о томе шта једе, да не оптерећује црева, сувља храна и лагана исхрана, пиринчана водица, супица из кесице ради надокнаде течности, никако свеже воће и поврће, месо, они само могу продужити време дијареје и време црвеног вируса. Веома брзо долази до ширења вируса, од три, до пет, евентуално седам дана, ту се све смирује – рекла је др Рајчевић.

У чачанском Дому здравља тренутно није повећан број пацијената који имају проблема са стомачним вирусом, а према речима др Рајчевић, другачија ситуација не очекује се ни када почне нова школска година.

–  Било је стомачног вируса летос, тренутно у ординацији за одрасле није толико присутно, спорадично се дешавају случајеви. Код колега на педијатрији нема много деце са тим симптомима. Не би требало да буде због почетка нове школске године повећан број, јер то су ипак сезонске инфекције везане за сезону, високе температуре, лакше преношење – закључила је др Рајчевић.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.