Kultura

ЂОШИЋЕВА ИНСПИРАЦИЈА ЧАЧАНСКОМ ФАБРИКОМ ПАПИРА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖА „РЕФЛЕКСИЈЕ/РЕКОНСТРУКЦИЈЕ” СЛОБОДАНА ЂОШИЋА

Да уметнику може бити инспирација некадашња чачанска фабрика папира, потврђује изложба уметника Слободана Ђошића. ,,Рефлексије/ Реконструкције” су отворене у Ликовном салону Културног центра Чачак, у среду 14. августа. Изложба је отворена до 30. августа, а организатор је Ликовни програм Културног центра Чачак.


Уредник Ликовног програма Весна Петровић честитала је Ђошићу на изложби која је резултат бављења дихотомијом реалног и оптичког, а истраживање се базира на дигиталној графици, уз линију, боју, текстуру и тродимензионални објекат као главне ликовне компоненте. На основу тога се често стварају имагинарни пејзажи и простори, одјек некадашњих сценографских преокупација.


Аутор је открио порекло назива изложбе и инспирацију за стварање својих дела:
‒ Све је почело пре четири године кад сам био позван на Колонију папира преко Боже Плазинића, где смо ми уметници, у ствари, уместо папира пронашли простор који је вансеријски. Све је било поломљено, делови машина побацани… Онда смо почели да скупљамо те делове чисто из знатижеље, а то може да се види на овим постаментима, тако да је ова комплетна изложба везана за те предмете, обруче које можете да препознате на овим сликама. То је рефлексија на тих четири године моје везе са Чачком и са Колонијом папира – појаснио је Ђошић.


Ђошић је објаснио начин на који је приступио предметима у Фабрици који су касније овим видом уметности продужили своје постојање.


‒ Да, то је та реконструкција одбачених предмета. Нов живот им је дат преко слика, мислим да тај увод би био интересантан сваком гледаоцу да зна шта је почетак и шта је по среди. Ето, то је неки мој угао мада могу да причам о неким другим аспектима, где можете у радовима уметника као што су Јапанка Кусама или Ануш Капур, који раде те објекте који светле, који су непрегледни. У питању је преламање светла и фактички огледала који иду једно у друго… Углавном, моја идеја је била да живим те старе предмете, а да им дам нов живот и да опет та рефлексија буде одбијање светла од предмета тако да постају вечни – посведочио је аутор.


О техници која је одговорна за настанак изложбених експоната, аутор наводи да је било занимљив начин комбиновања онога што је довело до крајњег продукта.


‒ То је дигитална фотографија позадина је рађена гваш техником и сликама. Сликано је и онда је преко тога пребачена дигитална фотографија баш ових предмета везаних за Фабрику папира, тако да је то та реконструкција одбачених предмета – навео је аутор Изложбе.


Светлост је важан чинилац настанка „Рефлексија/ Реконструкција”, а Ђошић је истакао да је светлост за њега полазиште!
‒ Знамо да је доказано да материја настаје од светлости и да су после пуно покушаја најзад успели да то докажу. Светлост се претвара у материју и нас универзум који је, ето, тако и настао у суштини од бљеска од светлости – истакао је Ђошић.


Могућност да Чачани виде продужетак живота реквизита Фабрике папира имају до 29. августа. Све што је реконструисано посредством рефлексија отелотворено је на Ђошићевим платнима да сведочи о историји, производњи и споју који су, условно речено, кроз реквизите удружили индустрија и уметност.


Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.