Aktuelno Društvo Grad Privreda

ДУАЛНИМ ОБРАЗОВАЊЕМ ДО БОЉИХ РЕЗУЛТАТА У ПРИВРЕДИ

Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификације организовали су данас у Чачку састанак на коме су промовисали конкурс за финансијску подршку ученицима и послодавцима у дуалном образовању. Састанку су присуствовали директори школа из Моравичког и Златиборског округа, као и 35 компанија, партнера у дуалном образовању. За ученике конкурс траје до 20. октобра, за привреднике траје до 10. октобра, конкурс за Министарство привреде се завршава 12. Септембра.

Милун Тодоровић, градоначелник Чачка и Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање

– Град Чачак је, као и увек, поуздан партнер који подржава дуално образовање. Овога пута смо промовисали три конкурса који се односе на реализацију бесповратних средстава, а за ту намеру Влада Републике Србије је обезбедила 98 милион динара. За два конкурса је Јавни позив расписала Канцеларија за дуално образовање, они се односе на субвенције привреди до 50 одсто, микро и малим предузећима за процес учења кроз рад од друге године. На тај начин подржавамо предузећа да могу да приме што већи број ученика, а због финансијских потешкоћа нису могли до сада да примају реалан број ученика који су желели да учествују у процесу учења кроз рад. Други конкурс се односи на ученике. Влада Републике Србије донела је одлуку да за дефицитарна занимања за оба конкурса определи значајна средства. Сви учесници, а њих је у Србији око 1.800, могу да аплицирају за 28 дефицитарних занимања, која смо мапирали са Министарством привреде, Привредном комором Србије и Националном службом за запошљавање, како бисмо та средстава у износу од 5.000 динара на деветомесечном нивоу сваке школске године до краја циклуса школовања могли да определимо младим људима и помогнемо им да схвате у васпитном смислу да, уколико буду посвећени у овој платформи учења у дуалном образовању и активни у процесу стицања знања у школама и вештина у компанијама, да их подржимо са том сумом, преко загарантоване суме, коју им даје привреда. Такође, да схвате да ће од занимања која су изабрали моћи лепо и достојанствено да живе и да је једнако часно бити дипломирни керамичар или водоинсталатер, као и свако занимање које се стиче на високом образовању. Трећи конкурс у износу од 50 милиона динара расписао је Јавни позив Министарства привреде, што значи да ће и млади у завршним годинама, као и инструктори у компанијама које учествују у процесу дуалног образовања моћи да обезбеде значајна средстава за младе људе, односно, компаније, а подржавамо све компаније који су наши дугогодишњи партнери. Са привредама и школама разговарамо да би ти конкурси били успешно реализовани, за ученике конкурс траје до 20. октобра, за привреднике траје до 10. октобра, конкурс за Министарство привреде се завршава 12. септембра – рекла је Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање.

Дуално образовање омогућава младим људима да након што стекну потребне вештине и знања буду оспособљени за рад у компанијама по европским стандардима, којих је све више код нас у земљи.

–   Систем је нарастајући, ове године пријавило се 30 одсто компанија више, сада их имамо укупно 1.150. Што се тиче школа и тај број је порастао, прошле године је био 185, а ове године 211. Што се тиче ученика,3.400 места смо попунили, од тога је 1.800 аплицирало за дефицитарна занимања. Пре неких седам година, нека занимања нисмо имали уопште као активна у систему, а то су занимања која су актуелна, потребна нашој домаћој привреди, али и привреди која је нарастајућа и која препознаје наш систем образовања. Сваки млади човек одговара знањима, капацитетом, европским стандардима, зато нас компаније и препознају, ово је огромна снага и потенцијал домаће привреде да млади људи имају сигуран посао. Око 20.000 ученика обухваћено је дуалним образовањем, то су млади људи који остају да граде своју каријеру у овој земљи, а то је суштина – рекла је Грујић.

Град Чачак годинама уназад подржава систем дуалног образовања који има за циљ да млади људи стичу знања и вештине за време формалног образовања, како би на тај начин били спремни за ступање у радни однос.

–  Пре седам година кренули смо у један пионирски подухват и успели у томе, то се, пре свега, тиче конфекцијске индустрије, индустрије која је веома заступљена у нашем граду. Уз подршку министарства, Владе Републике Србије, Канцеларије за дуално образовање, Привредне коморе Србије и привреде, успели смо да заокружимо тај процес, али и да одемо корак даље, а то се односи на Факултет техничких наука. Већ, 6. Септембра, очекује нас отварање једног објеката у Машинско-саобраћајној школи који се тиче дуалног образовања у текстилној индустрији. Идемо даље у развијање и ове, али и осталих индустрија, пре свега, металске. Очекујемо да ћемо на јесен кренути са изградњом тренинг центра за средњошколце, али и за високообразоване грађане, како Чачка, тако и читавог округа, скоро три милиона евра биће уложено у тај пројекат – рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Машинско-саобраћајна школа учестује и подржава овај начин образовања, а велики број ученика ове школе има прилику да у раним годинама стиче практична знања и вештине радом у признатим компанијама.

 – Нама то веома значи, имамо подршку од локала, од предузетника, а и од Канцеларије за дуално образовање. Услови у школи су доста побољшани, имамо сада нови објекат захваљући средставима града, наравно, ту је и опрема, а у плану је и тренинг центар са најсавременијом опремом који ће нам доста тога решити. Наша школа има око 930 ученика,  више од 130 је обухваћено дуланим образовањем, односно, одлази на практичну наставу у компаније, како би се што боље упознали са условима привређивања, да би што лакше могли да дођу до посла за који се школују и обучавају – рекао је Мирко Лазовић, директор Машинско-саобраћајне школе у Чачку.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.