Aktuelno Društvo Kultura

„ЛЕТO У АТРИЈУМУ” – ДОГАЂАЈИ ЗА СВАЧИЈИ УКУС

У Чачку је недавно одржана традиционална манифестација „Лето у Атријуму”,  која се одржава у оквиру аматерског програма Културног центра Чачак. Ова манифестација постоји више од 15 година, а из Овчар Бање пресељена је у Атријум Културног центра.

–  Оснивач и дугогодишњи уредник „Лета у Атријуму” био је Радослав Баћко Букомировић, глумац и некадашњи радник Културног центра. Он је  успео да организује аматерске програме у току лета у којима је уживала чачанска публика. Имали смо праксу да имамо два музичка и два позоришна програма, нажалост, због болести глумице прва позоришна представа је отказана. Гости су нам били младо глумци из Крушевца, као и тамбураши, које немамо прилику често да чујемо у Чачку – рекла је Маријана Лазић, уредник програма за децу и младе.

Маријана Лазић, уредник програма за децу и младе

Последње вечери манифестације, Чачани су уживали уз Тамбурашки оркестар Љубинка Лазића. Лазић је соло контрабасиста Београдске филхармоније већ пуних 20 година, предаје на Факултету уметности у Нишу и у слободно време води свој тамбурашки оркестар који је настао у селу Војка, код Старе Пазове.

–  Нисам у Чачку први пут, имам стрица и браћу, сестре, доста рођака, тако да овде долазим веома често на одмор, на породична окупљања. Сви знају да свирам негде у Европи, али никада до сада нисам у Чачку и веома сам срећан због тога – рекао је шеф оркестра Љубинко Лазић.

шеф оркестра Љубинко Лазић

Како је истакао, оркестар броји 20 чланова и састављен је од његових бивших и садашњих ученика.

–   За овакве интимне прилике наступа нас мање, буде нас осморо, па звучи и симболично. Репертоар проберем тако да за свакога буде понешто, основ тамбурашког оркестра је класична музика на тамбури, у томе сам пионир. Тамбура је у средње и основне школе уведена тек 1994. године,  када сам се ја уписао у средњу школу и први сам званично дипломирани тамбураш. У Чачку смо направили такав репертоар да претежно имамо српске композиторе, базирали смо се на српском романтизму из Војводине, то су песме, кола и арије које су настајале у периоду српског романтизма у Војводини. Свирали смо Марка Нешића, Ису Бајића, Јована Јовановића Змаја. Имамо добро пријатељство са члановима култног оркестра „Тамбурица пет” и имамо право да изводимо и њихове композиције, али и неке ауторске. Солиста на овом концерту је солиста Београдске опере и Театра „Борис Бабик” – рекао је Лазић.

Публика у Чачку имала је прилику да ужива у представи коју су изводили млади глумци крушевачког Културног центра. Они су изводили позоришно плесну тачку „Аска игра за живот“, која је код публике изазвала добре реакције. Уметничка група „Културоциклин” извела је представу по тексту Иве Андрића, а играли су Ива Митровић, Иван Димитријевић, Лара Анђелковић, Никола Митровић, Нађа Петровић, Јана Јефтовић, Лара Вукићевић, Мартин Томић, Ана Михајловић, Лена Ђурић.

Вече класичне музике која је била прилагођена свакој публици, приредили су пољска виолинисткиња Ана Молнар и београдски гитариста Давид Штрбац. У оквиру своје турнеје по Србији, наступили су и пред чачанском публиком. Њихов репертоар састојао се од латиноамеричких и шпанских композиција, а акценат су ставили на аргентински танго.

„Лето у Атријуму” сваке године посети неколико стотина Чачана који уживају у културним садржајима које за њих припреме организатори. Може се рећи да је ово један од традицоналних догађаја у граду на Морави који наши суграђани са нестрпљењем очекују сваког лета.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.