Društvo Privreda

ПОКРИВЕНОСТ УВОЗА ИЗВОЗОМ – 84 ОДСТО

ДОБРА СПОЉНОТРГОВИНСКА РАЗМЕНА МОРАВИЧКОГ ОКРУГА У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ 2024. ГОДИНЕ

Спољнотрговинска размена на подручју Моравичког управног округа у првих шест месеци у 2024. повећана је за три одсто у односу на исти период претходне године. Увоз је повећан за шест одсто, а извоз је смањен за један проценат, показују подаци Регионалне привредне коморе. Остварен је сличан ниво спољнотрговинске размене, као у истом периоду претходне године. Покривеност увоза извозом у првих шест месеци 2024. године је 84 одсто, што је задовољавајуће, каже за наш лист Горана Танасковић, руководилац Организационе јединице Чачак Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа.

НАЈВЕЋУ СПОЉНОТРГОВИНСКУ РАЗМЕНУ БЕЛЕЖИ ЧАЧАК

Општине Моравичког округа Горњи Милановац, Лучани и Ивцањица оствариле су суфицит у пословању са иностранством, имају већи извоз, него увоз, за разлику од Града Чачка, који је увек имао дефицит у спољнотрговинској размени, односно, више увозио. Међутим, увоз чачанских привредника углавном се заснива на репроматеријалу, сировинама које служе за даљу прераду, што не забрињава. Јер, уколико би дошло до смањења увоза, то би указивало и на смањење производње, што никоме није циљ, објашњава Горана Танасковић, руководилац ОЈ Чачак РПК Моравичког и Рашког управног округа.

Највећу спољнотрговинску размену бележи Чачак који је остварио извоз вредан 198 милиона евра, што је за два одсто мање, него у 2023. години и увоз од око 310 милиона евра, што представља повећање од пет процената. Горњи Милановац је остварио извоз робе у вредности око 82 милиона и увоз од 72 милиона евра. Лучани бележе извоз у вредности 47 милиона и увоз од око 30 милиона евра. Ивањица је остварила извоз у вредности од 44,5 милиона и увоз од 32 милиона евра.

– Покривеност увоза извозом на територији Моравичког округа је 84 одсто и представља константно повећање у последњих десетак година, дакле, извоз све више доминира у спољнотрговинској размени округа. Чачак је и даље наставио традиционалну сарадњу са земљама Европске уније, државама из окружења и са њима остварује највећу спољнотрговинску размену. Најзначајнији спољнотрговински партнер Чачка у првих шест месеци је била Немачка, са којом је остварен извоз робе од 69 милиона евра, што је 35 одсто укупног извоза, а следе Румунија (8,1%), Босна и Херцеговина (7%), Црна Гора (6,5%) и Хрватска (4,2%). У спољнотрговинској размени Град Чачак сарађује са више од 100 земаља. Чачанска привреда је највише увозила из Републике Чешке, са којом је остварила 25,5 одсто од укупног увоза, а следе Италија (12,1%), Немачка (8,5%), Турска (8,7%) и Пољска (6,4%) – наводи Горана Танасковић.

Када је реч о структури производа, чачански привредници су у првих шест месеци ове године највише извозили производе од гвожђа, челика и алуминијума, у вредности од 42 милиона евра. Такође, извозили су и каучук и производе од каучука (37 милиона), као и возила (око 17 милиона), тканину и одећу (19 милиона), котлове, машине и уређаје (26 милиона), прехрамбене производе (15,5 милиона евра), показују подаци Регионалне привредне коморе.

– А највише су увозили возила, у вредности од скоро 100 милиона евра и производе од алуминијума, гвожђа и челика, што је више од 61 милион евра. Следе хемијски производи и производи од пластичних маса са 32 милиона, као и котлови, машине  и уређаји са, такође, скоро 32 милионе евра – наводи саговорница “Гласа”.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ, ЛУЧАНИ И ИВАЊИЦА ОСТВАРИЛИ СУФИЦИТ

– Горњомилановачки привредници у првој половини године највише су извозили у Босну и Херцеговину (21 одсто укупног извоза), у Северну Македонију и Црну Гору, а највише су увозили из Немачке, Италије, Турске, Словеније. Производи који су најивише заступљени у извозу горњомилановачке привреде су пластичне масе и производи од истих (24%), а следе екстрати за штављење и бојење, какао и производи од гвожђа и челика. Привредници са територије Горњег Милановца су највише увозили, такође, пластичне масе (више од 30 одсто укупног увоза), а следе какао, екстрати за штављење и бојење, алуминијум и остали производи од метала – наводи Танасковић.

Привреда Општине Лучани највише је извозила у Босну и Херцеговину (више од 20 одсто укупног извоза), Бугарску и Црну Гору, а највише увозила из Немачке (23 одсто укупног увоза), Кине и Турске. Лучански привредници су највише извозили екстрате за штављење и бојење (28 одсто укупног извоза), воће (23%), пиротехничке производе и експлозиве (17%), пластичне масе и производе од истих (10%). У увозу су биле најзаступљеније пластичне масе и производи од истих, са више од 54 одсто укупног увоза, каже наша саговорница.

– Општина Ивањица, као и Горњи Милановац и Лучани, остварила је суфицит у спољнотрговинској размени. Привреда Ивањице је највише извозила у Немачку (34 одсто укупног извоза), Цргну Гору и Кину. Немачка је, такође, доминантна и у увозу, а следе Италија и Румунија. Ивањички привредници су највише извозили дрво и производе од истог (више од 32 одсто укупног извоза). Дрво као сировина, такође, доминира и у увозу (више од 34 одсто), а следе производи од гвожђа и челика, као и возила – каже Танасковић.

Без обзира на глобалну кризу сви привредници Моравичког округа су задржали своје партнере и наставили спољнотрговинску сарадњу са земљама Европске уније, пре свега, са државама из окружења.

– С обзиром на ситуацију на глобалном тржишту, можемо бити задовољни спољнотрговинском разменом Моравичког округа, посебно Града Чачка. Привреда Моравичког округа у првих шест месеци 2024. године бележи добре пословне резултате и очекујемо да ће тако бити и у будуће. Наравно, обазривост привредника је увек неопходна – наглашава Горана Танасковић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.