Društvo Kultura

НАЈЛЕПШИ АМБАСАДОРИ ГРАДА

ПОЧЕТКОМ ГОДИНЕ ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ “ДЕЦА ГРАЦА”, ЗА ПОДРШКУ И АФИРМИСАЊЕ ТАЛЕНАТА

УдружењеДеца Грацаосновано је у јануару ове године са идејом да подржи и афирмише таленте, који би кроз уметнички рад били најлепши амбасадори нашег града. Своје изузетне таленте, ова деца исказују кроз глуму, рецитовање, песништво, плес, инструментално и вокално извођење. Уметничким деловањем кроз одабир квалитетних дела које изводе, “Деца Грацажеле да укажу, пре свега, својим вршњацима, али и старијој публици, на праве вредности и на то како нам оне, заправо, нису недостижне, каже за наш лист уметнички руководилац групе Јулијана Протић.

Фото: Архива Удружења

“У УМЕТНОСТИ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ПРЕПОЗНАТИ ТАЛЕНАТ”

Идеју да оформи Уметничку дружину “Деца Граца”, како воли да каже, Јулијана Протић је добила на прослави дана Града Чачка, када су додељиване награде најуспешнијим ученицима и такмичарима из разних области за 2023. годину, међу којима је била и њена ћерка Милица, са којом је до тада искључиво дуетски наступала.   

– Видевши тада колико талентоване деце има у нашем граду, одлучила сам да покренем ову причу, уз присећање на нека давна времена, када сам ја одрастала и нисам била препозната, као изузетан таленат, па сам све своје путеве морала да утабам сама. Желела сам да овој деци пружим руку и пренесем знање које сам стекла кроз свој дугогодишњи професионални рад у музици и да им кажем да нису невидљиви. Иначе, у свету уметности је најважније управо препознавање талента – наглашава Јулијана Протић, изражавајући велику захвалност на подршци етнолозима Народног музеја, госпођи Биљани Јаковљевић, великом ентузијасти када је реч о талентима и уметности уопште, КУД-у “Дуле Милосављевић Желе”, чије просторије удружење користи за пробе и Слободану Вукајловићу, власнику видео-фото студија “Бус Плус”. А као најважнију, наша саговорница, наводи подршку родитеља деце, која су део ове уметничке дружине.

Фото: Душко Луковић, Studio “Ars luminae”

У музичкој сфери ове дружине, рад у групи се заснива на упознавању деце и обради различитих жанрова, као што су традиционална, евергрин, поп, рок, џез, духовна музика, али и на учењу правилног дисања, коришћењу различитих текника певања и оспособљавању да се препознају и изведу пратећи гласови, јер ову дружину краси вишегласно певање, инструментално и вокално извођење.

– Нема ограничавања у жанровима, као ни у нотама. На нашим пробама ноте нису укључене, осим када је реч о извођењу комплекснијих композиција, као што је духовна музика. Суштина групе је да децу научим да се ослањају на слух. Многи су музички образовани, али да би били комплетни музичари морају и то знати. Рад у групи подразумева креативан рад, али и дружење на пробама, слушање музике, а понекад, и гледање филмова. Ангажујем децу да учествују у решавању неке задате теме у песми. Дакле, нисмо само “скинули” песму са снимка, већ је деца изводе на свој начин, они сами креирају композицију – објашњава Јулијана Протић.

Фото: Душко Луковић, Studio “Ars luminae”

“ВЕОМА САМ ПОНОСНА НА ДИВНУ И ИЗУЗЕТНО ДАРОВИТУ ДЕЦУ”

Велики догађај за ову дружину било је учешће на Међународном фестивалу фолклора “Етно-фест”, који је одржан од 20. до 24. јула, где је њихов наступ пропраћен дивном реакцијом, не само публике, већ и организатора фестивала.  

– За нас је ово изузетно важно искуство и остаће нам у сећању као наш први наступ. Ми јесмо дружина у повоју, али са великим плановима и циљевима. У прилог томе говори и наше недавно учешће у снимању филма, на коме ради екипа студената режије, монтаже, дизајна звука и продукције из различитих земаља, у оквиру Међународног фестивала кратког документарног филма “Интеракција”. Наша дружина је у сваком смислу специфична, јер и ја сам дете које је изнедрио овај град и знам да рад са децом није функционисао на овај начин, са идејом и циљем да се препознају и подрже таленти. Али, осим талента, веома је важно да у групи негујемо оно што је данас, нажалост, потиснуто, пристојно и културно понашање, као и поштовање туђег времена. Сматрам да су лепи манири јако важни и да ће то младим уметницима помоћи и у будућем професионалном животу, пре свега, у опхођењу са сарадницима – каже уметнички руководилац.

Фото: Душко Луковић, Studio “Ars luminae”

За сада, ову уметничку дружину чине основци шестог, седмог и осмог разреда, као и средњошколци, таленти који се међусобно препознају, што је најлепша препорука за “улазак” у групу. А уметнички руководилац се залаже да дружина буде веома квалитетна и репрезентативна и зато деци увек указује на то колико је важан свеки детаљ, од сценског костима, до начина поклањања на сцени, али и о значају очувања животне средине.

– На тај начин се буди свест о томе да се човек може назвати уметником само уколико има основну културу и лепе манире, па сам и у том смислу, веома поносна на ову дивну и изузетно даровиту децу – нагласила је Јулијана Протић.

Н. Р.

МУЗИКА ПОКРЕЋЕ, БУДИ ВОЉУ И ДАЈЕ СНАГУ

– Ова група је за мене веома значајна. Драго ми је што сам део ње, пре свега, због моје тежње ка уметности, посебно када је реч о музици и зато што сам добила прилику да поред музичке писмености, коју већ имам, научим да користим своје таленте на мало другачији начин – каже Милица Радовановић.

– Музика је то што ме покреће, буди вољу и даје снагу, “гура” ме напред и чини испуњеном. У ову уметничку дружину сам ушла на предлог друга и то је сигурно једна од најбољих одлука коју сам донела. Певање и свирање је нешто што мене чини срећном и желим да напредујем. Сматрам да ћу се овде усавршити, са људима који знају да музика нема границе – изјавила је Вишња Марковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.