Društvo

Преминуо професор др Владимир Јорга

Профeсор др Владимир Јорга преминуо је 15. августа 2024. године у 86. години живота у Београду.

Један од пионира каратеа на просторима бивше Југославије, посветио је свој живот проучавању и унапређењу каратеа као вештине. Носилац мајсторског звања црни појас 10. ДАН, био је један од најпознатијих и најпризнатијих инструктора традиционалног каратеа, не само у Србији, него и у читавом свету.

Рођен је у Београду, 10. јула 1939. године, где је и дипломирао на Медицинском факултету, стекавши звање специјалисте хигијене, медицинске екологије и спортске медицине. Био је дугогодишњи професор Београдског универзитета.

Фото: Cristian Puscasu

Као члан прве репрезентације Југославије, освојио је бројне медаље како на домаћим, тако и на међународним такмичењима. Био је први председник Карате савеза Југославије, оснивач многих карате клубова у Србији и шире, председник Савеза за традиционални карате Србије, председник Европске федерације за традиционални карате, аутор и коаутор бројних стручних публикација укључујући и књигу о правилима суђења на такмичењима у традиционалном каратеу „ИТКФ правила суђења.“

Заједно са својим  млађим братом, проф. др Илијом Јоргом, оснивач је фудокана, једног од стилова традиционалног каратеа.

О каратеу је говорио: „ Карате је начин живота, то је пут где човек истражује себе кроз покрет, кату, спаринг. Човек истражује своје способности, своју контролу, фокус. Практично нема ограничења, можете целог живота да истражујете и увек нађете нешто ново. Карате је широка стаза, где свако може да нађе себе.“

Комеморација поводом смрти Сенсеи Владимира Јорге, биће одржана у петак, 23. августа 2024. године са почетком у 17.00 часова, у Crown Plaza хотелу у Београду (Atlantic/Pacific hall).

Карате клуб „Чачак“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.