Aktuelno Društvo Ivanjica

„НУШИЋИЈАДА“ ОД 23. ДО 25.

Овогодишњи 15. Фестивал културе, хумора и забаве одржава се од 23. до 25. августа под слоганом „Дозвољених 1,5 за смех“.

Традиционално дан пре званичног отварања манифестације је у знаку јубилеја. Свечана академија биће посвећена обележавању 160 година од рођења Бранислава Нушића и 15 година од обнављања фестивала. Како је најављено, одржаће се од 20 часова у центру града а након тога и поетско вече кантаутора Бориса Режака и песника Марка Милошевића. У четвртак али од 19 часова на видиковцу у Градском парку планирана је промоција књиге Дејана Аћимовића „Бен Акиба о нама“.

Званично отварање фестивала је у петак у 19 часова у центру града када ће традиционално глумац Милан Милосављевић у улози Бранислава Нушића преузети кључеве града и прогласити тродневни режим живљења мале српске вароши. Претходиће му вишебој, надметање у народним спортским дисциплинама и традиционална велика парада.

Програм је и ове године разноврстан, састоји се од изложби, трибина, промоција књига, позоришних представа, концерата. Публици ће се поклонити глумци Градског позоришта „Семберија“ из Бијељине, Позоришна трупа „Сањалиште“ из Београда, Аматерско позориште из Ивањице као и кабареа.

У музичком делу програма наступиће првог дана: џез састав Бејбизмо банч и Ксенија Кочетова, затим Саша Ковачевић и рок група „Неверне бебе“. У суботу увече планирани су концерти Тропико бенда и Нелета Карајлића, а у недељу у завршном делу фестивала наступ Николе Роквића.

Aкадемски програм чиниће промоција књиге „Ивањицо, и ти ли си варош“ новинара и публицисте Емилијана Протића, најављена за петак у Дому културе, а сутрадан и збирке књига проф. др Бошка Миловановића и проф. Мирјане Стакић о теријско-методичком приступу говорним и језичким играма и вежбама. У суботу се већ традиционално одржава научни скуп о беседништву. Овога пута је тема Нушић и медији. Последњег дана фестивала биће промовисана и ивањичка издања књига и монографија професора Светислава Марковића. Такође ће бити приређена изложба најуспешнијих ликовних радова овогодишњег конкурса и награђени аутори сатиричних прича.

Посебна и значајна целина фестивала је Дечија сцена која ће окупити многобројне извођаче, глумце, музичаре, аниматоре. Програми ће се изводити на сцени у Градском парку и на тргу Милинка Кушића.

Организатори манифестације су: Општина Ивањица, Дом културе и Туристичка организација Ивањице.

Ј. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.