Društvo

Још једна посета „Малом Зејтинлику“

Удружење Синдиката пензионера Чачка поново је посетило и „Српски Зејтинлик“ на коме је сахрањено 960 погинулих боравца у ратовима у Босни и Херцеговини деведесетих година. Налази се у Општини Соколац у Републици Српској. Настало је егзодусом Срба из Сарајева и околине, после потписивања Дејтонског споразуме у новембру 1995.

У јануару и фебруару 1996. расељени сарајевски Срби су преносили и посмртне остатке својих најближих, синова, очева, браће… Тих дана је владао велики мраз и породице су се на разне начине довијале да разбију залеђену земљу и покопају најмилије. Сахрањивани су на парцели коју је доделила Општина Соколац. По благослову митрополита дабробосанског Николаја, 1997. донета је одлука да гробље буде по узору на „Зејтинлик“ у Солуну.

Од 960 сахрањених, 33 породице су сахраниле два сина, 21 породица оца и сина, а шест породица је сахранило три погинула члана. Како је наведено у информатору Српског војничког спомен-ѓробља „Мали Зејтинлик“, три најмлађе жртве су имале 15 година, а најстарија 74. Просечна старост приликом погибије била је 37 година.

Полседњих неколико година, Удружење Синдиката пензионера Чачак, сваког 11. августа, посети и Спомен-собу у Соколцу у којој су сачуване њихове фотографије, имена, униформе, као и лични предмети. Има ту и студентских индекса, књига, начетих кутија цигарета, наочара за вид…

Зашто баш 11. августа Синдикат пензионера одлази на Романију и у Соколац? Тога дана 2002. освећена је Црква Светог Георгија на Равној Романији, која је три године касније проглашена манастиром. Назван је Соколица, данас је мушки манстир и парохија. Ту се обављају и венчања, крштења, служе Свете Литургије.

Гости из Чачка

– Уместо фресака, на унутрашњом зидовима цркве исписана су имена бораца из последњег рата. Исписано је 4.210 имена и сваке године додамо једно или два нова, на молбу родбине, пријатеља. Има породица које су изгубиле по два, три сина. Ти младићи нису били ожењени, тако да од њих нема потомака, а многима родитељи нису живи. Црква је изграђена на земљишту човека из села, чији је син настрадао у последњем рату… – навео је отац Андреј, игуман манастира Соколица.

У манастиру се чува и копија чудотворне Богородице Млекопитатељице, као и мошти Светог Стефана првомученика, великомученика Светог Георгија, Светог кнеза Лазара…

Сваког 11. августа у манастирској порти буде одржан и културно-уметнички програм.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.