Aktuelno Društvo G.Milanovac

АПЕЛ ГРАЂАНИМА НА РАЦИОНАЛНО КОРИШЋЕЊЕ ВОДЕ

Ванреднa ситуацијa, због последица елементарне непогоде – недостатак воде за пиће, на снази је неколико дана. Према речима Дејана Ковачевића, председника општине Горњи Милановац, скоро сва изворишта су пресушила, а разлог томе су високе температуре и дуготрајна суша.

– Немамо довољне количине воде да испоручимо свим нашим потрошачима и принуђени смо да ангажујемо додатне снаге са цистернама, како би у сваком моменту, свако од наших суграђана који се снабдевају са дистрибутивне мреже Јавног комуналног предузећа могао да има здраву, пијаћу воду за спремање хране, за личну хигијену. Дуготрајна суша је довела до тога да су наша сва водоизворишта пресушила. Ако узмемо за пример да ми у Бањанима, где је наша фабрика воде, имамо 120 литара у секунди, данас имамо свега 20 литара, то значи да су капацитети смањени шест пута у односу на редовно снабдевање. Када имамо нормалан доток воде, ми можемо све потрошаче да задовољимо, чак иако је потрошња прекомерна, као што је у овако врелим данима. Такође, ЈП „Рзав” нам је смањио испоруку, са 100 литара воде у секунди, на испод 70, што је јако мало да бисмо задовољили све потребе. Потребе општине Горњи Милановац за дитрибутивну мрежу ЈКП у овим суштини периодима су око 200 литара у секунди, сада имамо 100, па смо били принуђени да уведемо ванредну ситуацију – рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Ковачевић је још једном апеловао на све грађане да у овим тешким условима, у данима када су високе температуре воду користе искључиво за личне потребе. Како је истакао, вода је важан ресурс и морамо га рационално користити, казна за физича лица која ненаменски троше воду је 25.000 динара.

– Овим путем апелујем на све суграђане, по ко зна који пут да рационално користе воду, само за неопходне, личне ствари, да не трошимо воду на поливање травњака, на прање бетона, прање аутомобила, јер је све то непотребно и може да сачека неки дан, док ове екстремне врућине не прођу. Трудимо се да равномерно распоредимо воду коју имамо на све наше кориснике. Нажалост, висинске разлике у појединим деловима града не дозвољавају нам да у сваком моменту дођемо до сваког мештанима, као што се нажалост, десило у Грабовици, где становници нису имали три или четири дана воде. Ако бисмо сви рационално користили воду, можда бисмо у наредном периоду могли да смањимо рестрикције. Иначе, то ће бити укинуто онда када хидрометеоролошки услови буду дозволили, а то значи да када падне довољана количина кише да нам поврати наша изворишта како бисмо могли да производимо довољну количину воду, да ли је то на нашем систему у Бањанима или на систему Рзав, онда ћемо моћи да смањимо рестрикције или да их укинемо. Ми смо сада дошли у ситуацији да искључујемо и привреду, која највише доприноси буџету општине Горњи Милановац. Захвалан сам Војсци Србије на помоћи, они ће снабдевати водом потрошаче у време рестрикција како би им обезбедили довољну количину пијаце воде – рекао је Ковачевић.

Изградњом акумулације „Сврачково“, биће решени проблеми водоснабдевања у свим локалним самоуправама које се водоснабдевају са „Рзава”, самим тим и у општини Горњи Милановац.

Оно што Република Србија ради на челу са ресорним министарством, министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства јесте да ужурбана изградња бране на профилу „Сврачково“ која ће нама обезбедити довољно велику акумулацију и за екстремне температуре. Планирано је да се заврши у наредне три године, тада ћемо имати нормално снабдевање водом и када су високе температуре – рекао је Ковачевић.


Извор: ТВ ГМ ПЛУС
Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.