Društvo Kultura

ЛИКОВЊАЦИ ЗАРАЖЕНИ АНИМАЦИЈОМ

МЕЂУНАРОДНА ДЕЧИЈА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА И ЛЕТЊЕ ИГРЕ СЛИКАРСКИХ ТЕХНИКА 4

Међународна дечија ликовна колонија и Летње игре сликарских техника 4 (ЛИСТ) истовремено су одржани у Чачку, од 11. до 15. августа, у организацији УдружењаКреативна јазбинаи финансијску подршку Града Чачка и спонзора. После упознавања са мотивом, темом и концептом колоније, учесници су радили на сликама и са Школом анимираном филма (ШАФ) из Врања на анимираном филму. На завршној вечери, у Галерији Етнолошког музеја, отворена је изложба радова и организована је премијера анимираног филма насталих на колонији ШАФа и ЛИСТа 4.

Ивана Кнежевић и мали сликари

– У исто време смо организовали Међународну дечију ликовну колонију и Летње игре сликарских техника (ЛИСТ) 4. Реч је о сарадњи између ЛИСТ-а и Школе анимираног филма из Врања, која има дугу традицију, са децом ради 37 година. За нас је част и задовољство што су били наши гости и што су нам помогли у реализацији колоније. Деца су радила слике и упоредо анимирала цртани филм, који говори о сарадњи Врања и Чачка. Филм је прича о нашој жељи да анимацију оживимо и да у Удружењу “Креативна јазбина” почне да ради мала школа анимираног филма за децу. На колонији су учествовала деца из Удружења Словенаца “Мартин Крпан” из Смедерева, из Београда и Врања – каже Ивана Кнежевић, ликовни педагог “Креативне јазбине”.

Нела Ћурчија, едукатор Школе анимираног филма из Врања, подсетила је да су недавно започели дивну сарадњу са Иваном Кнежевић и Удружењем “Креативна јазбина”:  

– Јако сам срећна што смо Ивану заразили вирусом анимације и што жели да у Чачку покрене школу, као што је наша у Врању. Колегиница, ја и наша два ученика, дечаци који су више од десет година чланови наше школе, радо смо дошли да помогнемо у реализацији прве радионице која ће, надам се, врло брзо заживети. Деца која су учествовала у Међународној ликовној колонији опредељена су за сликарство, па смо њихове слике употребили као позадину за наш анимирани филм. Јако сам задовољна радионицом, имали смо срећу да су ова деца одлични ликовњаци, тако да су ликови, који су нам били потребни за анимирани филм, брзо били урађени.

Деветогодишња Петра Тодосијевић, ученица ОШ “Ратко Митровић”, први пут је учествовала на овој радионици, а у Удружењу “Креативна јазбина” је већ четири године.  

– Први пут се бавим анимацијом и допада ми се. Цртала сам и бојила наш знак, камелеона, како затвара очи, хода, отвара и затвара реп. Иначе, волим свашта да цртам, највише мандале и шаре. Вршњацима бих поручила да дођу у “Креативну јазбину”, јер је много лепо, људи су добри, има доста другара. Много је лепо зато што смо опуштени, радимо кроз забаву и дружимо се – изјавила је за наше новине Петра Тодосијевић, пуна утисака.

 У среду, 14. августа, учесници ЛИСТ-а 4 и Међународне дечије ликовне колоније посетили су Народни музеј и сталне поставке у Конаку Јована Обреновића и Хаxића кући. У Галерији Етнолошког музеја, у сарадњи са Удружењем “Наше дрво”, одржана је радионица израде сапуна, а у вечерњим сатима отворена је изложба радова насталих у току трајања колоније и одржана пројекација анимираног филма ЛИСТ-а 4 и ШАФ-а Врање, под називом „Шафолеон“.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.