Društvo

Љиљана Браловић: Потрудићемо се и да „Данди“ оде са Хомоља…

После више градова у Србији, протест против оживљавања планова да се рударском гиганту „Рио Тинту“ дозволи ископавање литијума у Србији одржан је и у Чачку. Неколико хиљада грађана упутило је јединствену поруку: „Неће копати!“

Окупљеним грађанима обратили су се Јевђеније Јулијан Димитријевић, Љиљана Браловић, активисти Савеза еколошких организација Србије, студенткиња Симона Митровић, као и Давид Шујдовић, активиста организације „Зелени талас.“ Грађанима су поделили и плакате некадашњих и садашњих представника власти, лобиста „Рио Тинта“,

Јулијан Димитријевић показао је имитацију абориџанске трубе коју, како је рекао, злурадо називају „мотком.“

– Абориџинима су уништили највеће и најстарије светилиште да би касније правили изложбу са њиховим мотивима. Немојте мислити да неће и наше цркве, гробља и колевке и да касније направе изложбу! Он је неколико пута напоменуо да је против ископавања литијума и бора и пројекта „Јадар“ и Српска академија наука и уметности.

Давид Шујдовић

Ископавање литијума оставило је пустош на Мадагаскару, Аустралији, земљи из које потиче „Рио Тинто“, подсетили су организатори протеста. Главни разлог окупљања широм Србије су здравље људи и очување животне средине.

– Не само у Јадру, него свуда у Србији! Нећемо прихватити прљаве технологије које нуди „Рио Тинто!“ Када све ово прође, потрудићемо се и да „Данди“ оде са Хомоља и да Кинези поштују наше еколошке стандарде у Бору… Данас би на нас били поносни сви чачански јунаци, од Танаска Рајића, Хаџи Продана до бораца на Паштрику и Кошарама. Знају да је вредело гинути за нас. И да ништа не знамо о „Рио Тинту“, довољно је да видимо шта су урадили на Мадагаскару, Папуа Новој Гвинеји, Аустралији. Довољно је да видим ко хвали пројекат „Јадар“ и да знам да не ваља. И када видим ко љага Српску православну цркву, знам да је црква уз свој народ… – навела је Љиљана Браловић, песникиња и еколошки активиста.

Студенткиња Симона Митровић жели да једног дана, када заврши факултет доводи своју децу у село код својих родитеља и покаже им ливаде, потоке, земљу…

– Али, пре свега, морамо да их одбранимо, овде са вама! Хвала Вам што сте свесни за шта се боримо. Као дете ове земље, осећам из године у годину да ме терају из ње. Ако ће да нам униште воду, ваздух, земљу, шта ће да нам остане – поручила је Симона.

Протес против ископавања литијума и бора у Чачку одржан је 9. августа, а следећег дана у Београду. Тада је ухапшен и активист из Чачка Јулијан Димитријевић и осуђен на 30 дана затвора, због блокаде железнице у Београду. У недељу вече и Чачку је одржан митинг подршке за Јулијана и остале ухапшене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.