Društvo Selo

НЕОПХОДНА ЗАШТИТА УСЕВА ОД ДИВЉАЧИ

Најугроженија су села у близини Јелице и Каблара. Постоји ефикасан начин за одрваћање дивљих животиња из њива и воћњака. Праве савете пољопривредници могу добити и у ловачким удружењима „Чачак“, „Радиша Поштић“ у Мрчајевцима и „Раде Јоксић“ Јежевица…

Претходних дана највише штете у јеличким и кабларским селима примећено је на усевима кукуруза, кромпира и осталих култура које, углавном, стижу на јесен. Махом, те њиве походе дивље свиње, не ретко и срне. И за то постоји ефикасна заштита. Најважније је одвратити, а не угрозити или убити дивљу животињу.

– Да би остварили право на надокнаду штете, власници морају и да заштите своја имања. Најбољи начини за одвраћање дивљих свиња је да ограде усеве или поставе електричне чобане. Такође, присуство људи ће увек да одврати дивљач. Зато је важно да пољопривредници често надзиру своја имања да би они осетили њихово присуство. Једна од ефикасних мера је и да оставе укључен транзистор у воћњацима и њивама. Људски глас ће их одватити – наводи Братислав Бојовић, управник Ловишта „Чачак“.

Претходних дана и седмица примећено је да штету на летини причињава и срнећа дивљач. Мање него дивље свиње, али их има. За одвраћање срна постоје и ефикасне хемијске мере. Реч је о репелентима, односно, средствима која се натопе на сунђер и поставе у њивама и воћњацима. Чим их угледа, животиња ће побећи.

– Произвођачи би требало редовно да надзиру своја имања и, ако примете штету, савет могу добити и у нашим удружењима. У Ловачком удружењу „Чачак“ петком и понедељком од 12 до 18 часова. Седиште је у ресторану „Ловац”. Удружење „Радиша Поштић“ налази се у Дому културе у Мрчајевцима. Ту се могу обратити четвртком од 10 до 12 часова. Пољопривредници који живе у близини Јежевице, помоћ од ловаца Удружења „Раде Јоксић“ могу затражити и у ресторану „Ловац”. Нама је најважније да имамо довољно дивљачи, али и да они не угрозе људе и пољопривредне културе. Заједно са пољопривредницима, можемо да их одвратимо од њива у шуме, које су им природна станишта и где могу пронаћи храну – напомиње Братислав Бојовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.