Aktuelno Društvo

Будите опрезни поред воде, слушајте савете спасилаца

Многи људи спас од високих температура траже на рекама, језерима, базенима, нажалост и тренутак неопрезности може довести до фаталних последица. На обележеним купалиштима увек можемо очекивати спремност и реакцију спасиоца, као и службе Хитне помоћи, док је на купалиштима која нису обележена већи ризик, чак и уколико сте добар пливач. Необележена купалишта могу бити веома опасна с обзиром на то да нису уређена, немају спасилачку, медицинску службу које су задужене за сигурност купача, нити имају табле са информацијама.

Лука Стефановић, спасилац, Немања Грбић, координатор спасилачке службе СЦ „Морава“

 –  Радно време купалишта на Градској плажи је од 10 до 19 часова сваког дана, грађани углавном поштују радно време, али има и оних који долазе да се купају пре почетка или након радног времена, у таквим случајевима се купају на своју одговорност. Почетак сезоне је увек критичан, јер већина људи није пливања девет месеци и онда дођу и не могу добро да процене своју кондицију. Постоји зона одговорности у оквиру бова, и то је ограничен простор за купање за који смо ми надлежни, уколико људи оду даље од тога, спасилац улази у воду само уколико процени да је то безбедно за њега. У току ове сезоне, нисмо имали никаквих интервенција, како се жаргонски каже „суви спасиоц, је најбољи спасиоц“ – рекао је Немања Грбић, координатор спасилачке службе у СЦ „Младост“.

На Градској плажи тренутно су два спасиоца, који воде рачуна о безбедности свих купача, а према Грбићевим речима, најважније је да се грађани придржавају савета.

Прво и основно правило је да се избегава купање на купалиштима која нису обележена. Пре уласка у воду истиширати се због велике температурне разлике. Оно на шта посебно стављамо акценат јесте на то да родитељима треба скренути пажњу да децу не пуштају саму са реквизитима да се купају у води, поготову са шлауфима, гумама, јер то је највећи ризик који постоји. Посебно у неким већим водама, када је вода родитељу преко главе, гума у сваком моменту може да се окрене, глава остаје доле, ноге горе и то може бити највећи проблем, нажалост у том случају нико не може да помогне. Нека се родитељи труде да увек буду у пратњи свог детета, када дете плива са реквизитима – рекао је Грбић.

Трагедије се могу избећи, уколико смо савесни и одговорни, поручују из Министарства унутрашњих послова, и још једном апелују на грађане да буду изузетно опрезни поред воде.

Не ризикујте – Купајте се само на уређеним местима са спасиоцима. Они вам могу спасити живот.

Пазите на децу – Увек их држите на оку. Секунд непажње може бити кобан.

У воду само трезни – Алкохол и дрога смањују вашу способност да реагујете на опасност.

Прилагодите се води – Поквасите се пре уласка како бисте избегли шок.

Не прецењујте се – Ни најбољи пливачи не препливавају реке олако. Размислите пре него што скочите.

Носите прслуке за спасавање – Уживање у чамцу је сигурно само уз одговарајућу опрему.

Вода је моћна и опасна. Поштујте савете, будите одговорни и сачувајте живот!

Извор: МУП

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.