Aktuelno Društvo Grad

Недеља младих од 8. до 12. августа

Поводом Међународног дана младих који се обележава 12. августа, Канцеларија за младе организоваће Недељу младих, која ће трајати од 8. до 12. августа, у оквиру које ће млади моћи да уживају у бројним едукативним, културним, спортским и забавним садржајима.

Анђела Јокнић, волонтерка Канцеларије за младе

– Сада већ традиционално имамо спортске игре „Да се не забораве спортови са Мораве“, где желимо да повратимо све оне игре и спортове којима су се бавили наши родитељи, наше баке и деке, као што је скакање у врећама, бацање камена с рамена, набацивање обручева. Имаћемо турнире у фудбалу и одбојци, позивам све младе да нам се јаве на нашој инстаграм страници и пријаве своје екипе. Поред спорта припремили смо и игру „Лов на благо“, где ће екипе које се буду пријавиле решавајући загонетке које се oдносе на историју Чачка и наше споменике доћи до циља и до награде коју нам је припремио наш дугогодишњи партнер „Chips Way d.o.o.“. Локална самоуправа увек подржава све наше акције, као и Спортски центар „Младост“, кафић „Intermezzo“, али и удружења грађана са којима имамо веома добру сарадњу – рекла је Анђела Јокнић, волонтерка Канцеларије за младе.

Јана Митровић, волонтерка Канцеларије за младе

– Ове године одлучили смо се за спој генерација и стила живота, дружићемо се са Удружењем жена „Милена Чубраковић“ из Бреснице, од њих ћемо научити како да кувамо и спремамо традицонална јела, као што су домаћи хлеб, колачи, кифлице. Такође, одржаћемо и Паб квиз у кафићу „Intermezzo“ који ће бити хуманитарног карактера за нашег суграђанина Мића Петронијевића. Имаћемо и вече друштвених игара са Удружењем дистрофичара у њиховим просторијама, јер желимо да покажемо младима да дружење може да буде без технологије. Последња акција ће бити биоскоп на отвореном и позивам све да нам предложе који би филм желели да гледају – рекла је Јана Митровић, волонтерка Канцеларије за младе.

Марјана Петронијевић помоћница градоначелника

Марјана Петронијевић помоћница градоначелника, овом приликом најавила је нови пројекат који ће унапредити живот младих у граду на Морави. Млади ће имати прилику да искажу који су то проблеми и потребе са којима се суочавају кроз свеобухватно истраживање које ће бити спроведено у сарадњи са Уницефом. Вредност пројекта је 1.250.000 динара, ресорно министарство учествује са милион динара, а Град Чачак обезбеђује остатак средстава. Програм и Локални акциони план у оквиру пројекта се односе на период од 2025. до 2027. године.

– У оквиру Недеље младих почеће и пројекат који смо као Град Чачак добили код Министарства туризма и омладине „Чачак град по мери младих: израда Програма за уређење положаја младих у граду Чачку“. Циљ овог пројекта јесте да израдимо документ јавне политике који ће обухватити низ активности, укључујући мишљења младих. У оквиру пројекта биће израђена и свот анализа у коју ћемо укључити све заинтересоване стране и циљне групе, које долазе из области које се директно или индиректно тичу наших младих, а ту ћемо укључити и резултате тих истраживања. Крајњи циљ пројекта је да одредимо опште и пропритетне циљеве и мере којима ћемо остварити те циљеве и наравно испунити оно што су потребе младих, како бисмо на тај начин системском бригом унапредили њихов положај у нашег граду. Потребно је да пројекат буде усвојен на Скупштини града и да буде израђен од стране наших заинтересованих страна, као што сам пројекат и каже „Чачак град по мери младих” град у коме се млади питају и доносе одлуке. Састанак пројектног тима ће највероватније бити одржан 12. августа у 12 часова, симболично на Међународни дан младих – рекла је Петронијевић.

У понедељак, 12. августа на Међународни дан младих, биће засађено дрво у Малом парку.

– Канцеларија за младе је иницирала садњу, новог, младог дрвета у Малом парку. Њихова идеја је да то буде симбол младости и да засаде дрво које ће заједно расти са њима, да постане велико, као што ће и сви млади постати велики људи на које ће Град Чачак бити поносан – закључила је помоћница градоначелника.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.