Grad Privreda

ПОСТАВЉЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВУ ЗГРАДУ НАУЧНО ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА ЧАЧАК

У присуству председника Владе Републике Србије Милоша Вучевића и председнице Народне скупштине Србије Ана Брнабић, данас је постављен камен темељац за нову зграду Научно технолошког парка Чачак. Директор НТП-а Чачак Мирко Пешић нагласио је да је ово велики дан за Научно технолошки парк и да су досадашњи капацитети готово у потпуности попуњени.

– Наше компаније чланице нижу успехе освајајући домаћа и међународна тржишта. Значајан је број оних који су успели да се развију уз подршку Фонда за иновациону делатност. Поред тога, нашим активностима подстичемо конкурентност домаће привреде, промоцијом савремених технологија и стручним усавршавањима. Пројекат новог објекта НТП Чачак, фаза два, је прва гринфилд инвестиција за НТП Чачак и највеће улагање до сада. Радујемо се почетку изградње, данашњи дан  је сан који постоји већ две деценије – рекао је, између осталог, Мирко Пешић.

У Србији послује више од 600 компанија НТП-а, а видео игре креиране у Србији игра више од 370 милиона корисника широм света. Извоз ИКТ сектора у прошлој години био је 2,7 милијарди евра. Све ово не би било могуће без подршке Владе Републике Србије и целог тима. Председник Владе Милош Вучевић честитао је Ани Брнабић, која је имала визију када је започела изградњу читаве мреже научно технолошких паркова по Србији. Премијер је нагласио да су иновативне компаније наша будућност и да је ово сјајна прича коју Влада врло поносно подржава:

– Компаније које су тада кренуле, 2020. године, да подсетим у доба короне, данас имају потребу да отварају нове лабораторије, нове просторе, да се шире, да запошљавају нове људе и освајају нова тржишта. Приходују више за своје компаније, али тиме и Србија више приходује. То је сјајна прича, то је победничка прича и Србија коју желимо да видимо.

Вучевића је посебно имнпресионирала прича да је на месту где ће бити изграђена нова зграда НТП-а, некада било седиште чачанског гиганта, фабрике “Цер”.

– То је био у оном периоду када смо били понижавани, обесправљени, када смо губили, када су нам затварали фабрике и људи остајали без радних места. Данас добија нову вредност, данас нова индустрија ради у Чачку и ствара се нова вредност. Из те губитничке приче, засноване на историјском индустријском наслеђу прави се позитивна и права прича о овом граду, округу и целој држави – рекао је Вучевић, наглашавајући да се чека јануар 2026. године и готово 13.000 нових квадрата, уз финансијску подршку ЕБРД-а, са нешто више од 20 милиона евра.

– Веома добро видимо шта се постигло за годину дана и у првој фази, и веома смо заинтересовани да инвестирамо и више, да ојачамо мрежу НТП-а у Србији. Пружићемо технолошку подршку овим институцијама, желимо да им помогнемо да наставе да се унапређују и да своју перформансу подигну на виши ниво – рекао је, поред осталог, директор ЕБРД-а за Западни Балкан Матео Коланђели.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је велика енергија и синергија државе Србије, оснивача НТП-а, младих људи, али пре свега, научних установа и привреде дала овај резултат:

– А резултат је 6.000 квадрата постојећих и 12.700 нових квадрата. Више од 500, углавном, младих инжењера добиће посао. То је оно за шта се боримо, председник Републике, председник Владе, комплетна Влада, локалне самоуправе различитих округа, да млади људи остану и оснивају породице у Чачку, Шумадији, западној Србији, да се читава Србија развија на најбољи могући начин.  

Догађају су присуствовали и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар за јавна улагања Дарко Глишић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.