Grad Privreda

НОВИ ПУЊАЧ ЗА ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА У ЧАЧКУ

На једној од најатрактивнијих локација у Чачку, на Градској плажи, постављен је нови пуњач за електрична возила. Према речима Марјане Петронијевић, помоћнице градоначелника за заштиту животне средине, локална самоуправа пратећи светске трендове у развоју инфраструктуре жели да сачува животну средину.

Марјанa Петронијевић, помоћницa градоначелника за заштиту животне средине
  • – Аутомобили су променили човечанство, променили су и начин живота људи и сада је време да и ми њих променимо, с обзиром на то да је акценат на очувању животне средине, како у читавом свету, тако и код нас. Градска плажа је најатрактивнија локација за постављање пуњача за електронска возила, јер грађани који долазе на Градску плажу имају прилику да напуне своје електрично возило и мислим да је то веома значајано и са аспекта заштите животне средине. ЈП „Градац“ обележило је два паркинг места за кориснике пуњача и једно место за особе са инвалидитетом. Важно нам је да испоштујемо и неке циљеве који су зацртани, а то је да подржимо грађане оваквим развојем инфраструктуре да пређу на еколошки прихватљивија возила. До 2010. године у свету је било око 750 милиона возила на фосилна горива, а у овој деценији, тај број достићи ће само Кина, тако да је то заиста велики пораст аутомобила на фосилна горива која се користе у читавом свету. Град Чачак је један од градова са највећим бројем аутомобила по глави становника, тако да нам и то доприноси загађењу ваздуха.  Имамо емисију шетатних гасова коју изазивају традицонални аутомобили – рекла је Петронијевић.

Како је истакла помоћница градоначелника, до краја године у плану је постављање још три пуњача на атрактивним локацијама у граду.

–      У наредном периоду издвојићемо десет милиона динара за набавку и уградњу још три брза пуњача која ће се наћи на три нове локације у граду. Тежимо ка томе да постанемо лидери када је реч о развоју ове врсте инфраструктуре, такође, желимо да подстакне грађане да користе више електрична возила и да се на тај начин заједно побринемо о заштити животне средине.

Имамо у граду компаније које су друштвено одговорне и које нас подржавају на овом путу. Република Србија, такође, подржава и субвенционише грађане који желе да купе електрична возила са 5.000 евра, а производња таквих аутомобила почиње у Крагујевцу – истакла је Петронијевић.

Крајем јула почела је производња електричне „гранде панде“ у „Фијатовој“ фабрици у Крагујевцу, што је од великог значаја за економски, инфраструктурни и еколошки аспект.

В. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.