Grad

БАЗЕНИ И МОРАВА СПАС НА ПЛУС 40!

Кад се скала на термометрима пење до 40 степени у хладу, а тако је већ десетак дана, најбоље освежење, а често и једино право, је „потапање“ на базенима или рекама. То показују и огромне гужве, посебно на чачанским градским базенима, на којима буде и више од 1.500 купача дневно. Спуштањем устава на Градској плажи и формирањем језера прошле седмице званично је почела сезона на омиљеном чачанском купалишту. Истина, по екстремно високим температурама и заљубљеници у „родну“ Мораву, која ових дана има и боју мора, више се склањају у дебелу хладовину столетних топола или чекају ране вечерње сате, кад се бар мало „стиша“ тропска јара.

Матија Братуљевић, директор Спортског центра „Младост“, подсећа да је сезона на градским базенима у Чачку почела пре скоро два месеца, тачније 7. јуна, а од пре седам дана и на Градској плажи. До сада је све протекло одлично и као што је дугогодишња пракса, сезона би требало да траје до 1. септембра, ако временски услови то буду дозвољавали.

Матија Братуљевић, директор Спортског центра „Младост“

На базенима и Градској плажи организована је спасилачка служба, обезбеђење, дежурни медицински радници. У среду, када смо разговарали са директором, почела је Школе пливања, у којој већ трећа група чачанских малишана учи своје прве водене „кораке“.

– Посећеност је добра, просечно дневно на базенима буде око 1.500 купача, а викендом и до 2.500! Већ смо имали и једно ноћно купање, а организоваћемо их још. Просечно је ангажовано осам спасилаца, јер нам је посебна пажња усмерена на безбедност купача. Велико је интересовање и за Школу пливања за децу, из које свака нова генерација пливача, поред диплома, понесе и лепе успомене – каже Братуљевић.

Било је и оних који су спас од високих температура потражили у реци и пре званичних података Завода за јавно здравље Чачак. Прошлог понедељка, 8. јула, формирано је језеро на Градској плажи, а убрзо је из ЗЗЈЗ стигао и позитиван резултат анализе воде, односно да је вода исправна за купање и рекреацију. На плажи су ангажована два спасиоца од 10 до 19 часова, што је и радно време Градске плаже.

– Чини нам се да је много већа посећеност Градске плаже, него ранијих сезона. Обе обале су уређене, у функцији су тушеви и јавни тоалети у оквиру СЦ. Трудимо се да одржавамо хигијену, свакодневно се врши контрола приобаља, да видимо да ли има оштећења, стакла, како се неко не би повредио. Мој утисак је да су и суграђани одговорнији. Температура воде је достигла 28 степени, али треба водити рачуна приликом уласка у воду – напомиње директор СЦ „Младост“ и апелује на посетиоце свих објеката у оквиру СЦ „Младост“, да поштују „кућни ред“, посебно на базенима и плажи. 

На теренима Спортског центра „Младост“ током лета одржава се велики број културно-забавних и спортских манифестација. Били су суорганизатори Спортских игара младих, Радничких спортских игара, „Малина кампа“, на плажи је одржан Баскет турнир „Три на три“, протекле седмице на помоћном фудбалском стадиону одигран је Меморијални турнир „За наше другаре – Млади за младе“, посвећен Огњену Васиљевићу, Луки Мићовићу, Ивану Станчићу и Николи Зекавици…

– Крајем јуна по први пут смо организовали Мото викенд, на коме је било више од две хиљаде кампера. Прошлог викенда одржан је веома посећен West Wine Fest, пети по реду и веома смо задовољни како је протекао – каже Братуљевић и најављује да ће 23. јула, у сарадњи са Туристичком организацијом Чачка, учесници „ЕтноФеста“ на градским базенима имати журку хуманитарног карактера. У плану је организација традиционалних Игара на води, а у зависности од интересовања малишана, биће их више до краја лета. Следи и ДУК фестивал у Парку младости…  

В. Т.

Цена улазница за градске базене је и ове године непромењена. Дневна карта је 250 динара, месечна кошта 2.500, а сезонска 5.000 динара. Школа пливања је 2.500 за једно дете, а за два 3.750 динара.

СРЕЂИВАЊЕ ЗАПАДНЕ ТРИБИНЕ НА ГРАДСКОМ СТАДИОНУ

На Градском стадиону у току је сређивање западне трибине, мењају се оштећене столице…

– За потребе нашег ФК „Борац 1926“, стварамо услове да на стадиону може да се играју утакмице Прве лиге – рекао је Матија Братуљевић, директор СЦ „Младост“.

ПОДСЕТНИК

Прву наредбу о купању на реци Западној Морави донео је 15. јуна 1935. председник градске општине Чачак. Први пливачки крос на реци одржан је 23. августа 1959. Три године после велике поплаве, у мају 1968. завршена је градња рекреативне бране на Западној Морави. Реконструкција Градске плаже урађена је 2020. О Морави се писало и пише. Али, увек се треба подсетити описа нашег колеге Мила Мојсиловића:

„Под странама Јелице планине, или брда Љубића, попут посребреног гајтана, зеленом долином тече река Морава. Пробила се теснацом између овчарско-кабларског стења и одједном, на широка врата, победнички ступила у котлину којој је од искона дубила и мењала своје корито.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.