Društvo Grad

ОТВОРЕН РУСКО-БЕЛОРУСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У ЧАЧКУ

ДОПРИНОС ЈАЧАЊУ ПРИЈАТЕЉСКИХ ВЕЗА, ЕКОНОМСКЕ И КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ

У Чачку је данас свечано отворен Руско-белоруски културни центар. Догађају у организацији Српско-руско-белоруског пријатељства Србије, уз подршку Града Чачка, присуствовали су представници Амбасаде Руске Федерације, Амбасаде Републике Белорусије, „Руског дома“ и других институција које негују пријатељске везе српског, руског и белоруског народа. За госте је уприличен пријем код градоначелника Чачка Милуна Тодоровића и његових сарадника. У Руско-белоруском културном центру, чије су просторије преко пута Културног центра Чачка, заинтересовани могу учити руски језик. Осим тога, у истом простору налази се библиотека, као и канцеларија за културно-економску сарадњу.

Александар Конанихин, министар саветник и заменик амбасадора Руске Федерације у Србији, нагласио је да је отварање Руско-белоруско-српског центра веома значајно, јер је то, после „Руског дома“ у Београду, прва оваква институција у Србији.

Александар Конанихин, министар саветник и заменик амбасадора Руске Федерације у Србији

– Овај центар важан је за три правца наше сарадње. Поред историјско-културне сарадње, будући да нас везује историјско наслеђе дуго више стотина година, значајан је и за економску сарадњу, за коју постоје велике могућности. За ову сарадњу смо потпуно отворени и надам се да ће то бити на велику корист за Чачак и околне градове. Трећи вид сарадње је могућност студирања младих из Србије у високим школама Русије и Белорусије. Сваке године обезбеђујемо све већи број стипендија за српске ђаке. Сви руски универзитети су отворени за српске студенте, који уз наше стипендије могу студирати потпуно бесплатно у нашој земљи… Штета је да нам долазе само млади из Београда, а сматрамо да има и овде веома талентоване деце која заслужују школовање на највишем нивоу. Руска Федерација има посебан програм да помогне студентима, који дођу, како би научили руски језик, а за то могу сада да користе и школу у оквиру овог Руског културног центра у Чачку. Сви правци сарадње имају перспективу, а све зависи од нас како ће се то реализовати – рекао је заменик амбасадора Александар Конанихин и подсетио да са Чачком сарађује већ 16 година.

И Павел Миронов, саветник амбасадора Републике Белорусије, захвалио је локалном руководству на пријему. Он је рекао да Чачак већ има успостављене пријатељске односе са белоруским градом Баранавичи.

Павел Миронов, саветник амбасадора Републике Белорусије

– Ми смо заинтересовани да имамо добру сарадњу са Србијом, наравно и са Чачком, а ова нова институција веома је значајна за њено оснаживање – рекао је Миронов.

Према речима Марјане Петронијевић, помоћнице градоначелника Чачка, велика је част што је Чачак у прилици да угости представнике Руске и Белоруске амбасаде.

Марјана Петронијевић, помоћница градоначелника Чачка

– Отварање Руског културног центра допринеће још бољем повезивању наших народа. Са гостима смо разговарали и о будућим плановима и сарадњи између Чачка и градова у Русији и Белорусији, пре свега у економији, као и свим другим областима – култури, спорту, уметности… – рекла је Марјана Петронијевић.

Драган Лонгвинов, председник Удружења Српско-руско-белоруског пријатељства Србије, рекао је да ће у у оквиру Културног центра моћи ће да се изучава руски језик у неколико нивоа, од почетног до пословног.

Драган Лонгвинов, председник Удружења Српско-руско-белоруског пријатељства Србије

– Ово смо планирали још пре четири, пет година, али нас је у томе спречила прво пандемија, а онда и велика економска криза. Ова школа није само у интересу Чачка, већ и целог Моравичког округа, па и Србије – рекао је Лонгвинов.

Гости су присуствовали и отварању изложбе фотографија „Русија најлепша земља“, која је приређена у Стартап центру. Изложба Руског географског друштва представља радове финалиста и победника 3. Сверуског фото-конкурса, који је посвећен очувању изворне природе Русије.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.