Društvo

Отац Гојко Перовић о Косовском завету

Уочи Видовдана, на Градском тргу у Чачку предавање „Косовски завет“ одржао је отац Гојко Перовић, парох подгорички. Та стара тема стално тражи нова тумачења, као и да у нашем времену схватимо шта је Косовски завет. Како га је најбоље разумети у данашњици?

– Шта значи ријеч завјет покушали су да објасне и правним терминима, уговор, савез. Али, ријеч је о договору човјека са Богом. Како бисмо најбоље превели на српски језик, завјет би значио дати ријеч да ће нешто тако бити… – каже отац Гојко Перовић. Он подсећа да је завет човека и Бога успоставио Господ, својом жртвом за друге. И највећи дар који неко може дати је жртвовати себе за друге. У српском народу завет је најјаче исказан жртвом кнеза Лазара и његових витезова на Косову.

– То није ствар само пошлости, него и надахнуће за будућа покољења, као што је Његош у „Горском вијенцу“ надахнуто говорио о косовским јунацима. Ко не вјерује, нека чита. Косовски завјет је ствара наших предака, али и наших потомака и будућности.

Кнез Лазар и његови војници нису узалуг гинули. Водила их је јака вера…

– Жртва кнеза Лазара није камиказа, то није харакири, нека тако сулуда погибија. То је жртва сазнањем да, ако изгуби овај, добиће вјечни живот! Не може се кренути у сваки рат, није сваки рат благословен. Лако је кренути за Лазаром, Бошком Југовићем, десеторицом Југовића, Милошем Обилићем, Иваном Косанчићем… Лако је када испред себе имаш човијека који зна да је погибија добитак… И Лазаров син Стефан је поднео жртву. Био је принуђен да преговара са Бајазитом. Тако се жртвовао се да би сачувао народ – објашњава Гојко Перовић.

Како је напоменуо, Косовски завет у данашњем времену подразумевао би да се држимо Господа и светиње, да чувамо црквену заједницу и нашу заједницу са светињама на Косову. Никако да га сводимо на политичку пропаганду или неку овоземаљску идеологију…

(Детаљније о предавању Гојка Перовића у наредном броју „Чачанског гласа“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.