Kultura

Отворена изложба „АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023“

У Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“ јуче је уприличено отварање изложбе АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023, кустоског тима који чине Катарина Стевлић, Данка Белић и Катарина Симеуновић. 

На отварању изложбе су говорили директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“ Бранко Ћаловић и Катарина Симеуновић, једна од ауторки изложбе.  

,,Аквизиције у музејској делатности подразумевају дела стечена путем откупа и поклона којима се плански попуњавају збирке установе и представљају једну од најзначајнијих активности сваког музеја. Ово је прилика да представимо прибављене радове, подсетимо на наш однос према делима, поклонима и поклон збиркама, као и какву смо аквизициону политику водили са жељом да збирке што квалитетније употпунимо. На претходиним изложбама аквизиција представили смо радове до 2017. године, а на данашњој од 2018. до 2023. године – увећали смо колекцију за 68 нових експоната“ – рекао је Бранко Ћаловић.

Катарина Симеуновић објаснила је да су представљени радови прибављени откупом по конкурсу Министарства културе, откупом оснивача Галерије, односно Града Чачка, или су добијени на поклон.

,,Од оснивања Галерије 1961. године, Галеријанци као вредни баштиници прикупљају  различита уметничка дела, предмете наше културне баштине, тако да је фонд заиста импозантан, преко 1800  радова у чак седам збирки које прате развој југословенске модерне, или се тичу савремених уметничких промишљања. Изложба коју вечерас видите је резултат једног међукустоског пројекта са моје две колегинице – Данком Белић и Катарином Стевлић, и на њој је представљено тридесет пет радова, чији су аутори тридесет двоје уметника и уметница. Они или нам  нуде некакав времеплов, односно увид у прошла времена, или су уметничка интроспекција, или се тичу савремених уметничких промишљања и свих оних проблема које данас живимо. У питању су еколошки проблеми, детињство, одрастање, феминистичке и друге теме“.

Након отварања организован је  концерт чачанског бенда ,,З брда з дола“.Изложба АКВИЗИЦИЈЕ 2018–2023. реализована је као избор из радова откупљених у наведеном периоду, са нагласком на делима која су до сада ретко (или уопште нису) презентована публици Галерије. Експонати су  изложени у два галеријска простора – Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић“ и Галерији ,,Рисим“ а јавности ће бити доступни до 6. августа 2024. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.