Društvo Obrazovanje

Чачaк – домаћин 66. Државног такмичења талентованих ученика средњих школа

Oве године граду Чачку је припала част да буде домаћин 66. Државног такмичења талентованих ученика средњих школа по научним дисциплинама Републике Србије и да угости многобројне младе таленте, који представљају академску будућност и интелектуалну наду наше  земље.

Након недавно одржаних регионалних такмичења, право на даље знанствено надметање на државном нивоу остварило је 338 ученика средњих школа Републике Србије из 10 регионалних центара за таленте: РЦТ Београд I/ Земун, РЦТ Београд II, РЦТ Лозница, РЦТ „Михаило Пупин“ Панчево, РЦТ Бор, Културно-образовни центар Врање, РЦТ Ниш, Центар за образовање Крагујевац, РЦТ Кикинда  и РЦТ Чачак. Млади таленти ће се такмичити у 13 научних дисциплина: српском језику, књижевности, енгелском језику, историји, психологији, географији, биологији, математици, физици, хемији, информатици и програмирању, мехатроници и заштити животне средине. Такмичење се састоји из два сегмента,  израде писменог теста, а затим и усмене одбране научно-истраживачког рада. Ученике  ће испитивати трочлане комисије, које чине истакнути професори академске заједнице, као и уважени професори основних и средњих школа.

Самом почетку такмичења, које ће се одржати на Агрономском факултету и Факултету техничких наука у Чачку као и основној школи “Вук Караџић”, претходиће свечано отварање такмичења и пријем ученика. Том приликом ће учесници и њихови ментори  имати част да чују химну и пар одабраних композиција у извођењу хора чачанске Гимназије, а под стручним вођством професорке музичког образовања Мирјане Јаневске.Након тога присутнима ће се обратити стручни сарадник Данијела Бугарчић, директор Центра за таленте Чачак, др Светислав Марковић и представници локалне самоуправе.

Сатница такмичења 26. 05. 2024. – Агрономски Факултет и Факултет Техничких наука Чачак:

  • 09.00 часова –изјава за медије хол Факултета техничких наука Чачак
  • 09.15 часова – отварање такмичења у великом амфитеатру Факултета техничких наука у Чачку 
  • 09.45 –  расподела ученика по учионицама наком свечаног пријема
  • 10.00-11.30 часова- израда теста: Факултет техничких наука и Агрономски факултет
  • 11.30-12.00 часова- пауза
  • 12.00 часова одбрана истраживачких радова- Факултет техничких наука, Агрономски факултет и ОШ ,, Вук Караџић“

 Регионални центар за таленте Чачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.