Aktuelno Kultura Kultura

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ у ужем избору за ICOM -ovu награду – Музеј године

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ из Чачка ове године била је номинована за две  ICOM-оve награде у категоријама “Музеј године” и “Пројекат године”: “Надежда. Истина и слобода”, чији је аутор кустоски тим чачaнске Уметничке галерије. Од 9. маја, према речима директора установе Бранка Ћаловића, остала је кандидатура за Награду Музеј године. Одлука о награђенима биће саопштена у понедељак, 20. маја на конференцији за новинаре у Музеју савремене уметности у Београду.

– Реч је о награди која има посебну вредност, јер је додељује стручна јавност. За све категорије награђених гласају сви музеји и музејски радници Србије. Овом наградом одаје се признање установама које су се својим радом и достигнућима издвојиле у протеклој години, и биће велика част и заслужено признање, ако је добије наша Уметничка галерија – наводи директор Ћаловић.

У образложењу кандидатуре наводи се поред осталог да је Уметничка галерија “Надежда Петровић” Чачак у години великог јубилеја, обележавања 150. годишњице од рођења сликарке Надежде Петровић, била језгро програмских и културних активности пројекта прве националне Престонице културе “Чачанска родна”. Почев од 2015. године, Уметничка галерија је у оквиру својих годишњих програма реализовала дугорочни пројекат, који је кулминирао 2023. године, реализацијом пројекта ‘’Надежда. Истина и слобода.’’. Пројекат, симболично организован у години значајнијег јубилеја, конципиран је на више нивоа (домаћи, регионални, међународни) и окупио је бројне партнере међу којима су значајне националне институције из региона. Извршни савет UNESCO је 2021. званично јубилеј уврстио на листу значајних јубилеја за светску уметност и културу и тако Галерији пружио прилику да окупи партнере и реализује пројекат на свим предвиђеним нивоима.

ICOM (International Council of Museums) или Међународни савет музеја је непрофитна невладина међународна организација коју је 1946. године основала Организација уједињених нација и једина је глобална организација музеја и музејских стручњака посвећена промоцији и заштити природног и културног наслеђа, материјалног и нематеријалног, садашњег и будућег. Организација одржава формалне односе са UNESCO-м, има консултатицни статус при Економском и социјалном савету Уједињених нација, а у партнерским је односима са Светском организацијом за интелектуалну својину, Интерполом и Светском царинском организацијом ради спречавања нелегалног промета културних добара и управљања ризиком и спремности за ванредне ситуације за заштиту светске културне баштине у случају природних и других катастрофа. Чланска карта ICOМ-а омогућава бесплатан улаз или снижене цена улаза у музеје света. Седиште ICOM-а је у Паризу. ICOM Србија је национални огранак ICOM-а и представља пут ка глобалној музејској заједници и једино је музејско удружење са фокусом на међународној сарадњи. Национални комитет омогућава приступ ка 20.000 музеја у 172 земље, као и сарадњу са 32.000 музејских професионалаца широм света и 31 стручним одбором. ICOM Србија промовише нематеријално наслеђе и очување материјалне баштине. Развија стандарде најбоље праксе светске музејске заједнице и кроз глобални приступ и програме, доприноси међународној агенди музеја у Србији.

Национални комитет ICOM-а Србије, додељује Награду музејима, установама које имају неке или све карактеристике музеја и музејским стручњацима, као професионално признање за изузетне резултате у развоју културе Србије у следећим категоријама: Музеј године, Музејски стручњак године, Пројекат године, Публикација године, као и Захвалницу појединцима, установама и организацијама који су радили на афирмисању музејске делатности и допринели раду ICOM-а Србије.

Приредила: З.Л.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.