Dragačevo Društvo Obrazovanje

ЈЕДИНСТВЕНО ИСКУСТВО МЛАДИХ ДРАГАЧЕВАЦА

Ученици верске наставе и Литургијске секције Основне школе „Академик Миленко Шушић“ и Средње школе „Драгачево“ учествовали су, заједно са својим вероучитељем Дарком Стевановићем, у снимању спота за васкршње песму у Београду. Песма „Васкрсе Спас наш“ урађена је, половином априла, према тексту Владике Николаја Велимировића и наслања се на традицију коју више од две деценије негује акција „Обновимо себе – подигнимо Ступове“, из које је касније проистекла друга под називом „Воли – Глас Србије“, која је уједно и организатор ове васкршње активности.

Музику за песму „Васкрсе Спас наш” потписала је Ана Ивановић, а свој музички печат и допринос дали су јој извођачи из најразличитијих музичких жанрова (рок, поп, опера и етно). Међу њима су група „Скути“, Ненад Милосављевић (група „Галија“), Александар Цветковић („Тропико бенд“), Слободан Радановић, Катарина Божић, Алекса Недељковић, Јована Зукановић и група „Златник“, Маријана Шовран, Тамара Шустић, Тамара Миличић и бројни други. Поред Литургијске секције из Гуче, у снимању песме и спота учествовала су и деца из хора веорануке београдске Основне школе „Краљ Петар II“.

Снимање васкршње песме је реализовано у студију Дејана Аксића, а микс и мастеринг радио је Мирољуб Џими Тодоровић. Режију спота потписују Сара Милановић и Ана Ивановић, док је директор фотографије Владимир Видојевић. У споту се појављују и бројни глумци, међу којима су Виктор Савић, Ђорђе Крећа и Ана Маљевић, а у реализацији снимања песме и спота било је више од 150 учесника.

– Овогодишња васкршња песма и спот реализовани су по благослову оца Герасима и имали су циљ да се у радости празника окренемо једни другима, да будемо подршка онима којима је то неопходно, да чинимо добра дела и да кроз молитву и сабирање чувамо традицију, негујемо љубав и врлине – објаснио је вероучитељ Дарко Стевановић.

Ученици из Гуче су прво учествовали у аудио снимању које је одржано у студију “Smart” у Београду. За организацију превоза побринуле су се директорке ОШ „Академик Миленко Шушић“ и СШ „Драгачево“, Драгица Дојчиновић и Бојана Перовић, уз финансијску подршку Удружења „Драгачевско Сунце“ и Црквене општине Вича. Превоз за аудио снимање обезбеђен је захваљујући Општини Лучани.

Снимање спота је организовано на Калемегдану. Ученици су били одушевљени и пуни утисака, јер је то за њих био јединствен доживљај.

– То је за мене било велико и важно искуство. Био сам много срећан када ми је вероучитељ рекао да ћу поново ићи и на симање аудио песме и спота. Све ме то испуњава и чини ме срећним на посебан начин – казао је за „Чачански глас“ Михаило Јовановић из ОШ „Академик Миленко Шушић“, одељење 2/2.

– Захвалан сам Ани Ивановић и Сари Милановић, које су нас позвале да учествујемо у снимању и да будемо део ове феноменалне приче. Снимање је протекло у ведрој и духовношћу испуњеној атмосфери. Поносан сам што сам био део овакве иницијативе, а надам се да ће нас звати и убудуће  – рекао је Јанко Варагић из СШ „Драгачево“, одељење: 2/фрт.

Ученици су имали прилику да посете Цркву Светог Марка, као и руски Храм Свете Тројице, док су приликом снимања спота свратили и у манастир Раковица, где су се помолили на гробу Блаженопочившег Патријарха Павла.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.