Selo

У ТОКУ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ У СТОЧАРСТВУ

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ИСТИЧЕ 11. АПРИЛА

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је донело Правилник о начину остваривања права на подстицаје у сточарству за тов јунади, јагњади, јаради и свиња, који дефинише услове и начин под којима произвођачи могу остварити подстицаје за одређене видове сточарске производње. Право на подстицаје за товна грла остварује правно лице, предузетник и физичко лице – носилац комерцијалног газдинства, које испуњава услове и ако је извршило обнову пољопривредног газдинства за текућу годину. Подстицаји за за тов јунади износе 22.000, за тов јагњади и јаради 3.000, а за тов свиња 1.500 динара по грлу.

Како наводи саветодавац ПССС Чачак Небојша Брајовић, захтеви се подносе до 11. априла преко платформе е-Аграр, односно, портала е-Постицаји за грла предата кланици или извезена, то јест упућена на територију Аутономне покрајине Косово и Метохија од дана истека рока за подношење захтева по претходном јавном позиву, дакле, од 13. јуна 2023. године. За грла која су предата домаћој кланици, уз електронски образац захтева прилаже се у електронској форми и пријемница са спецификацијом грла, оверена од стране надлежног ветеринарског инспектора. За грла која су извезена или упућена на територију Аутономне покрајине Косово и Метохија прилажу се копије међународног ветеринарског сертификата, списка грла која су извезена, односно, упућена на територију АП КиМ и јединствене царинске исправе (ЈЦИ) само за извезена грла.

Приликом пријема захтева, Управа проверава да ли је тај захтев правилно попуњен, да ли је приложена уредна прописана документација и да ли подаци који су унети у захтев за остваривање права на подстицаје одговарају подацима из приложене документације, односно, подацима из Регистара и евиденција у електронском облику. Ако се уоче неправиности, Управа обавештава подносиоца на који начин да уреди тај захтев и то у року који не може бити краћи од осам дана од пријема обавештења, уз упозорење на правне последице уколико се то не испоштује, у складу са законом којим се уређује општи управни поступак.

Јавни позив за квалитетна приплодна грла (уматичена грла), као и за краве дојиље (неуматичене краве) биће расписан 15. априла и трајаће до 15. маја.

В. С. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.