Ivanjica Region

УСКОРО НОВИ РЕПЕТИТОРИ

УСКОРО НОВИ РЕПЕТИТОРИ

Пише Јелена Савић

Систем радио везе и популаризација радио-аматерства су у Ивањици на завидном нивоу, а даље опремање и укључивање већег броја младих главни задаци. Кључна у свему томе је подршка локалне самоуправе, апострофирали су представници Савеза радио-аматера Србије после радног састанка са председником општине Момчилом Митровићем.

(фото: Ј.С.)

Како је нагласио председник Савеза радио-аматера Србије, Слободан Станковић, на овонедељном састанку добили су подршку за даље активности јер се схвата значај радио-везе.

-На састанку са председником општине смо разговарали како даље да се реализују планови и, како сам видео, имаћемо подршку и даље. Стање је такво какво бисмо пожелели да имамо и у другим местима. Наша делатност је промоција техничке културе, технике и знања у области телекомуникација и радио-веза. Али, активности су разгранате, млади људи се баве електроником, рачунарским операцијама, програмирањем. Основне су телекомуникације и одржавање веза и овде опремање и припрема система телекомуникације који обезбеђује сигурне везе за локалну заједницу што је на овако тешком терену веома значајно.

С обзиром на то да се радио-аматери финансирају искључиво од чланарина, за реализацију активности је неопходна подршка локалне самоуправе и донације. Захваљујући донацији Америчке агенције за међународни развој и учешћу Општине Ивањица пре годину и по на Бошцу је подигнут репетитор који ради на две фреквенције (УХФ и ВХФ), па нема загушења у везама. Једини је за сада који ради на соларни погон и ветрогенератор. Обезбеђена је опрема и обучени повереници цивилне заштите. Ускоро ће у систему везе бити нови репетитори, најавио је председник Клуба радио-аматера Ивањице, Драган Шулубурић.

-У току је израда још два репетитора, на Ћави у Кушићима и у Мочиоцима. Наравно, круцијални нам је онај на Јанковом камену који ће покрити целу Србију и територију Црне Горе, Босне, Косова. Он је битан због подголијског дела где су радио-везе практично немогуће. Њиме бисмо покрили Девиће, Брусник, Остатију и имали увек сигурну и поуздану везу управо због тога што горе имамо највише проблема током зиме, поплава и других непогода. Колико знам, међу реткима смо у Србији који имају респектабилан систем радио-везе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.