Društvo

ПОВОДОМ 4. МАРТА, ДАНА РОЂЕЊА ДР ДРАГИШЕ МИШОВИЋА – НАРОДНИ ЛЕКАР И ХУМАНИСТА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Помоћи болесном човеку, за др Драгишу Мишовића била је не само лекарска, већ и морална обавеза. Поводом дана његовог рођења (4. март по старом, односно 17. март по новом календару), данас су се поред гроба др Мишовића окупили представници Српског лекарског друштва – Подружнице Чачак, Црвеног крста, Основне школе „Др Драгиша Мишовић“, Савеза удружења бораца НОР-а, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова, др Александар Радојевић и други поштоваоци овог великог човека рођеног у Кулиновцима. Након полагања венаца и цвећа на гроб „народног лекара“, како су га многи звали, у просторијама Црвеног крста приређен је омаж лику и делу др Мишовића.

Био је лекар, хуманиста, симбол племенитости и доброчинства, подсетила је Наташа Цвијовић, секретар Црвеног крста. Баш као што је обећала прошле године, руководство и волонтери Црвеног крста организовали су обележавање сећања на др Мишовића.

Он је оно најбоље што је Чачак дао, истакла је др Вера Стојановић, ортопед у чачанској Болници и чланица Подружнице СЛД и Управног одбора Црвеног крста.

Др Вера Стојановић

– Желим да подсетим и на друштвену ангажованост др Мишовића. Његов животни пут и дело нас упућују да ми лекари имамо обавезу да први препознамо свакодневне проблеме наших суграђана, наших пацијената и да будемо потпуно поштено предани свом послу. То нас обавезује на хуманизам, на одрицање од стицања, на стално тражење и жртвовање. Није ни данас тешко бити попут др Мишовића, само треба да се крене. Треба да се ради на едукацији и младих колега, као и ђака, да се више посвети пажња ономе што је др Мишовић оставио као залог – мишљење је др Стојановић.

Уз подсећање да ОШ „Др Драгиша Мишовић“ чува и негује сећање на човека чије име носи, а дан рођења слави као Дан школе, директорка Стана Шипетић је навела да су истим поводом организоване бројне активности.

Стана Шипетић, директорка ОШ „Др Драгиша Мишовић“

– Желимо да негујемо хуманост, племенитост и праведност коју је овај знаменити Чачанин у свом кратком животу показао према свим људима. И да те особине развијамо код деце – рекла је директорка Шипетић.

Братислав Јевтовић из Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године подсетио је да је др Мишовић као шеснаестогодишњак преживео голготу повлачења преко Албаније…

– Данас је тешко замислити да је такав човек постојао! Бесплатно је лечио солунце, који у ондашњој Краљевини нису имали никакву материјалну помоћ! – рекао је Јевтовић.

ДРАГУЉ ИСТОРИЈЕ ЧАЧКА

ОШ „Др Драгиша Мишовић“ основана је пре 65 година. Школа је поносна на своје име, „Драгишинци“ на своју химну… Ученици су данас говорили и о својој школи, коју похађа више од 1.150 ученика, о многим хуманитарним акцијама које организују, доказујући и на тај начин да су достојни имена. На питање колико млади знају ко је, заправо, био др Мишовић, Софија Розгић је рекла:

Софија Розгић

– Мислим да мало њих зна ко је он био, колико је велики његов значај. А др Мишовић је драгуљ историје Чачка – рекла је ова ученица.

ИЗВОД ИЗ БОГАТЕ БИОГРАФИЈЕ

Студије медицине др Мишовић започео је у Француској. Након што му је укинута државна стипендија ондашње Краљевине, факултет је наставио у Прагу, на Карловом универзитету, на коме је дипломирао 1925.

По многим сведочењима и сећањима старих Чачана, лечио је сиромашне, не узимајући им ни динара. Многима је плаћао и лекове. Ординација је била пуна сваког дана, редови су били испред, а врата отворена увек, чак и ноћу, за све оне којима је требала помоћ, не само медицинска. До смрти је био доследан идеји да помогне да људи у његовој отаџбини боље живе, да буду образовани у сваком погледу.

Био је члан илегалне Комунистичке партије Југославије. Због јавних иступања и оштрих говора, једно време је морао да се крије. За њим је расписана потерница и сам се пријављује београдској полицији 16. јануара 1939. Према верзији, званичној у то време, приликом пребацивања у затвор аутомобил у коме је био др Мишовић, сударио се са трамвајем. Повређен је само он, а два дана након тога, 18. јануара преминуо је у државној болници… Сахрањен је на чачанском гробљу 20. јануара. Према историјским изворима, сахрани је присуствовало око 15.000 људи из свих крајева тадашње Краљевине. Била је то сахрана већа и од погреба великог војводе Степе Степановића.

Следеће године главни организатор окупљања поред гроба др Мишовића биће школа која носи његово име. Радује чињеница да се, после деценија „заборава“, Чачани, истина још у малом броју, и на овај начин сећају једног од главних стубова свог града, човека чије име и данас светли и изговара се уз велико поштовање.

В. Тртовић

„ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“

О животу и делу човека чије име и данас асоцира на величину лекарског позива и људског достојанства, много тога је написано. Доктор Драгиша Мишовић је писао за „Чачански глас“, чији је био један од оснивача. Прошле године објавили смо неколико текстова, баш поводом дана његовог рођења. Примаријус др Нада Лазовић, председница чачанске Подружнице СЛД, пре неколико година приредила је, заједно са др Драганом Бојовић, опсежан рад о др Мишовићу „Да се не заборави“, који је у просторијама Црвеног крста презентовала др Вера Стојановић.

У Чачку његово име носе основна школа, апотека, улица, у Београду је то назив Клиничко-болничког центра на Дедињу… И у другим градовима су улице са његовим именом – у Београду, Нишу, Крагујевцу, Суботици… Не тако давно и Здравствени центар у Чачку носио је име др Драгиша Мишовић.

ПРОМОЦИЈА ХУМАНОСТИ

Фото, Црвени крст Чачак

Поводом истог догађаја данас су волонтери чачанског Црвеног крста, чланови Омладинске теренске јединице „Др Драгиша Мишовић“, организовали промоцију хуманости испред апотеке која носи име овог знаменитог лекара и на почетку улице, такође, са његовим именом, а у којој је др Мишовић једно време живео са супругом Дивном, рођеном Катанић, а у којој је била његова ординација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.