Grad

ДО ЈЕСЕНИ НОВИ ВРТИЋ У ЗАБЛАЋУ ЗА 120 МАЛИШАНА

МИНИСТАРКА ПРОСВЕТЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛИ ПОЧЕТАК ИЗГРАДЊЕ ВРТИЋА У ЗАБЛАЋУ

На дечјим цртежима он је као дворац из маште, са играчкама и много дрвећа поред. Градоначелник Милун Тодоровић је обећао да ће вртић у Заблаћу бити још лепши. Симболичним постављањем камена темељца, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и градоначелник Тодоровић данас су озваничили почетак изградње објекта, коме се мештани Заблаћа и десетак околних села надају деценијама. Вртић је предвиђен за око 120 малишана у шест вртићких група. Од пре седам дана у центру Заблаћа, непосредно уз школу и цркву, су грађевински радници. Имају рок седам месеци, али очекивања су да ће изградња трајати и краће.

Како је истакнуто на свечаности којој су, осим градског руководства, присуствовали сарадници министарке просвете, представници градских институција, мештани, васпитачи са малишанима, нови вртић у оквиру Предшколске установе „Моје детињство“, једна је од најважнијих инвестиција у Чачку. Градња и опремање објекта, који ће се простирати на око 800 квадратних метара, реализује се кроз пројекат Министарства просвете „Инклузивно предшколско васпитање и образовање”, који са 167 милиона динара финансира Светска банка.

Изразивши велику захвалност Влади и Министарству просвете, укључујући и претходног министра Бранка Ружића, градоначелник Милун Тодоровић је рекао да је овакав вртић и на овом месту неопходан за малишане, као и њихове родитеље, не само из Заблаћа, већ и из Балуге, Бањице, Јежевице, Вапе, Рајца, Брезовица, Кукића, Липнице, Виљуше…

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић

– Колико је за нас ова инвестиција важна, говори и чињеница да смо скоро четири године радили на њему, заједно са Министарством и Владом Републике Србије. Град Чачак је прибавио у својину око 40 ари земљишта са објектом и урадио пројектно-техничку документацију. За ове намене из градског буџета уложено је око шест и по милиона динара. Изабрани смо као једна од четири локалне самоуправе у којима се пројекти предшколског и инклузивног образовања финансирају из овог програма. Највећа добит је што ће око 120 малишана из Заблаћа и још десетак месних заједница у окружењу до јесени добити нови вртић. Велика је добит и за родитеље, посебно мајке, да буду растерећене поред свих послова у кући и на имању, да су им деца на сигурном и удобном месту  – рекао је Тодоровић.

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да је овај догађај значајан за Чачак, али и Министарство просвете.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић

– Ово нас подсећа да скок до 2027. године за Србију није тежак задатак, зато што имамо љубав, вољу и визију… Кроз изградњу или доградњу 23 вртића, а уз финансијску подршку Светске банке, широм Србије настављамо вредно и посвећено да радимо на ширењу капацитета предшколских установа. Рани психомоторни развој деце, њихово васпитање и образовања су нешто што са правом зовемо „Године узлета“. Посебно сам задовољна што наши сарадници у послу, градитељи, испуњавају све уговорене рокове… У Чачак из целе Србије долазе васпитачи и сарадници предшколских установа да се едукују и у „хоризонталном повезивању“ стичу искуства једни од других како да на један модеран начин приђу деци. Такође, посебну пажњу улажемо у квалитет предшколског васпитања и образовања, јер верујемо да је то основа за успешну будућност. У свим пројектима изузетно су нам значајне сензитивне групе деце. У Чачку је деведесеторо ове деце укључено у предшколске установе – рекла је министарка Ђукић Дејановић и навела да је за цео пројекат у  Србији уложено 47 милиона евра.

Према пројектно-техничкој документацији, вртић у Заблаћу имаће 16 соба за малишане, вишенаменску салу, канцеларију за васпитаче, просторију за портира, тоалете, собе за изолацију болесне деце и простор за архиву. Све дечије собе имаће гардеробу и тоалет, а у објекту ће бити и дистрибутивна кухиња са свлачионицом за запослене и делом за одлагање и прање колица, вешерница, магацин и радионоца. У оквиру парцеле предвиђен је и паркинг простор са 16 паркинг места, као и велико двориште.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.