Kultura

Отварање изложбе „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић”

Отварање изложбе „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић”


У Тифлолошком музеју у Загребу 22. фебруара је отворена изложба „Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић“, намењена слепим и слабовидим особама, реализована кроз сарадњу Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка са Тифлолошким музејем из Загреба и Музејем савремене умјетности Републике Српске, уз подршку Српског народног вијећа у Загребу. Изложбу је подржао и Уред за људска права и права националних мањина Републике Хрватске.
Инклузивном изложбом дела наше славне суграђанке по први пут су учињена доступним слепим и слабовидим посетиоцима. На њој су представљене и четири оригиналне Надеждине слике из фонда Галерије – „Баварац са шеширом“, „Призренка“, „Море“ и „Грачаница“, које су у виду тактилних плоча прилагођене особама оштећеног вида.


Као сегмент инклузивне поставке изложена је и реплика бисте Надежде Петровић, дело вајара Ивана Мештровића, коју су израдили ученици Уметничке школе у Чачку. Овим радом, којим је омогућено да се хрватска публика упозна са једним од симбола нашег града, поново су повезани двоје великана српске и хрватске уметности – Надежда Петровић и Иван Мештровић, које је спајало дугогодишње пријатељство и искрена подршка у стваралаштву.
Публици су се на отварању обратили – Нина Сивец, директорка Тифлолошког музеја, Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић“, др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске и Борис Милошевић, потпредседник Српског народног вијећа и заступник у хрватском Сабору. Нина Сивец истакла је да се ова изложба ослања на методолошки најсавременије приступе прилагођавања уметничких дела слепим и слабовидим особама, утемељене на рецентној стручној литератури. Бранко Ћаловић указао је на значај међуинституционалне сарадње на остварењу овог пројекта, започетог у години јубилеја – 150 година од рођења Надежде Петровић и години када је Чачак понео титулу Националне престонице културе, којом су постављени темељи будућих колаборација. Др Сарита Вујковић изразила је наду да ће, након Бањалуке, Чачка и Загреба, изложба гостовати и у другим институцијама и градовима, док је Борис Милошевић истакао да је Српском народном вијећу била изузетна част да посредује у организацији изложбе.
Отварању су присуствовали и званичници – Ивица Пољичак, дежавни тајник у Министарству културе и медија Републике Хрватске, Милан Вукелић, потпредседник Савјета за националне мањине Републике Хрватске, Зоран Перковић, представник из Амбасаде БиХ у Хрватској, Миодраг Ивановић, државни секретар Министарства културе Републике Србије и Младен Весковић, начелник Одељења за савремено стваралаштво у Министарству културе Републике Србије.
Отварању изложбе претходила је монодрама „Ненаписана писма“ у извођењу Вање Милачић, коју је пратила аудио-дескрипција специјално припремљена за ову прилику, намењена слепим и слабовидим особама.

Извор: Уметничка галерија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.