Dragačevo Region

УЧЕНИЦИ ИЗ ГУЧЕ УЧЕСТВОВАЛИ НА КОНКУРСУ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ НИКОЉАЧКЕ НА ТЕМУ БОЖИЋА

УЧЕНИЦИ ИЗ ГУЧЕ УЧЕСТВОВАЛИ  НА КОНКУРСУ ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ НИКОЉАЧКЕ НА ТЕМУ БОЖИЋА

ОСВОЈЕНО 34 НАГРАДЕ

Ученици ОШ „Академик Миленко Шушић“ и СШ „Драгачево“, из Гуче, учествовали су на конкурсу „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“ СПЦО Никољачке и остварили изузетне резултате, одневши 34 награде. Тема конкурса је био Божић, а ученици су свој доживљај најрадоснијег хришћанског празника преточили у песме, приче, есеје, слике, цртеже... Додела награда је организована у недељу, 11. фебруара, у Цркви  Светог Саве у Супњу, код Рашке.

Након Свете Литургије и уручивања награда, драгачевски основци и средњошколци су срдачно дочекани и у манастиру Кончул, а посетили су, такође, и Стару и Нову Павлицу. Вероучитељ Никола Михајловић, који је заслужан за организацију конкурса, говорио је ученицима о богатом културно-историјском наслеђу старе Рашке, манастирима и црквама из раног средњег века који представљају бисере српске средњевековне архитектуре и уметности.

Много новог су видели и чули током овог једнодневног путовања млади Драгачевци, па су се у у Гучу вратили препуни сјајних утисака.

– На додели награда ми је било баш занимљиво, посебно када смо после обилазили манастире, а лепо ми је било и са другарима у аутобусу. Поносан сам што сам добио награду и захвалан сам наставнику што ме водио на овај предиван излет – казао је Љубивоје Ивановић, ученик ОШ „Академик Миленко Шушић“, одељење 2/2.

– На конкурсу сам освојио прво место са песмицом о Божићу. Драго ми је и поносан сам што сам освојио награду. Хвала нашем вероучитељу Дарку, који нас је подстакао да учествујемо и пријавимо се на конкурс. На додели награда нам је било лепо, упознали смо се и са другим учесницима конкурса. Лепо смо се дружили – изјавио је Дамјан Домановић, ученик ОШ „Академик Миленко Шушић“, одељење 6/2.

– Задовољство ми је што сам једна од добитница награде на литерарном конскурсу. Тема ,,Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља” врло је обимна и свако о њој има различито мишљење. Сама израда теме није била толико тешка, јер смо имали подршку професора који нас је бодрио. Захваљујући томе, све је било лакше – рекла је Анђела Милутиновић, ученица трећег разреда СШ „Драгачево“.

Дарко Стевановић, вероучитељ у ОШ „Академик Миленко Шушић“ и СШ „Драгачево“ у Гучи, сматра да су излети у знамените српске цркве и манастире и те како корисни за средњошколце и основце, било да су организовани кроз екскурзије или једнодневне излете.

– Излети у манастире као један вид амбијенталне наставе, уз подршку управа обе школе, такође су веома важни за стицање свести о значају духовног аспекта нашег бића. До сада смо посетили велики број манастира у Овчарско-кабларској клисури, Жичу, Студеницу, Сопоћане, Ђурђеве Ступове… Приликом организације ученичких излета имали смо финансијску подршку Црквене општине Гуча и Удружења „Драгачевско Сунце“. Ученици су стекли драгоцена сазнања и на овом најновијем путовању, где су имали прилику да се поново увере у значај наше богате црквене и манастирске културно-историјске баштине – рекао је вероучитељ Стевановић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.