Društvo Grad

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ И ДЕМОГРАФИЈУ ГРАДА ЧАЧКА

ОДРЖАНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ И ДЕМОГРАФИЈУ ГРАДА ЧАЧКА

ИЗРАДА НОВОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА – ГЛАВНА ТЕМА

Нови Акциони план за популациону политику Града Чачка за период од 2024. до 2027. био је главна тема најновије седнице Савета за популациону политику и демографију Града Чачка која је одржана у среду, 31. јануара, јер је претходни престао да важи са завршетком 2023. године. Припрема новог планског документа за популациону политику, са низом конкретних мера, требало би да почне већ наредних дана.

Седница Савета за популациону политику

Како је навела др Славица Драгутиновић, председница Савета за популациону политику и демографију Града Чачка, 99 одсто предвиђених мера из претходног Акционог плана за популациону политику успешно је реализовано, што је за сваку похвалу, а сада је дошло време да се размотре могућности за увођење неких нових мера које ће додатно подстаћи рађање у нашој локалној заједници.

Др Славица Драгутиновић, председница Савета за популациону политику Града Чачка

– Сада можемо да кренемо у израду новог градског Акционог плана за популациону политику са низом нових мера које би требало спровести до 2027. године. Желимо да Чачак остане пожељно место за живот, које нуди добре услове младим људима за заснивање породица – рекла је др Драгутиновић и посебно нагласила да је Савет за популациону политику и демографију Града Чачка отворен за предлоге грађана, а првенствено младих родитеља који сигурно имају добре идеје на који начин могу да се унапреде услови за родитељство.

Председница Савета за популациону политику је подсетила и на повећана издвајања из буџета Града за различите видове подршке родитељима:

–  Према новом решењу о висини једнократне новчане помоћи за новорођену децу у 2024. години, подршка Града Чачка за прво и друго дете износи 20.000, за треће 30.000, а за четврто и свако наредно дете 40.000 динара. Такође, повећан је и месечни износ накнаде дела трошкова боравка детета у приватним вртићима из буџета Града Чачка за радну 2023/2024. Уместо ранијих 15.000 динара, за свако дете у приватним предшколским установама биће издвојено из градског буџета на име месечне накнаде 20.000 динара, 22.000 динара за јаслене групе до две године, а за свако треће и наредно дете 26.000 динара.

Др Драгутиновић је посебно истакла значај повећаних издвајања из републичког буџета за поспешивање рађања, чије ће бенефите осетити и млади, као и други репродуктивно способни брачни парови са територије Града Чачка.

– Поред повећавања износа родитељског додатка, држава је повећала и издвајња за оснаживање породица са децом која болују од ретких болести. То је изузетно значајно, јер све те рањиве групе, свакако, захтевају одређену помоћ како за лечење, тако и за бригу о деци. И у Чачку имамо децу која болују од ретких болести, Град Чачак је обезбедио и место становања за једну породицу која се брине о детету које болује од ретке болести, тако да ће се неки део новца који обезбеђује Република за те намене пренети и у Чачак – рекла је др Драгутиновић, посебно истичући да ће се све ове мере које спроводи држава позитивно одразити на повећање рађања.

Град Чачак годинама уназад, заједно са Владом Републике Србије, чини све што може да финансијски оснажи мајке које су стуб сваке породице, али и да бројним другим мерама пружи подршку породицама и да их подстакне да се лакше одлучују за рађање више деце. Град Чачак је према броју мера популационе политике које спроводи  и висини извајања новчаних средстава за те намене одувек предњачио у односу на бројне друге локалне самоуправе у Србији. Поред финансирања вантелесне оплодње, субвенционисаних комуналних услуга за вишедетне породице, студентских стипендија, плаћања екскурзија и летовања за децу из вишечланих породица, које Градска управа финансира директно, постоје и неке друге које, такође, доприносе растерећењу породичног буџета, а које Град Чачак спроводи путем Центра за социјални рад.

И у овој години, из градског буџета биће издвојена средства за организовање предавања у основним и средњим школама о популационој политици и значају репродуктивног здравља.

Др Драгутиновић је подсетила да је у 2018. години стопа фертилитета била 1,46, што није било довољно ни за просту репродукцију становништва:

– Сада је у Чачку стопа фертилитета 1,67, што је јако значајно. У Србији је та стопа 1,65, а ништа боље нису ни земље у окружењу. Генерално узев, у нашој земљи је фертилна база данас много нижа него што је била до 1999. године, када је износила више од 1,80.

У новом Акционом плану за популациону политику, према речима др Драгутиновић, неће бити заборављени ни стари.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.