Selo

ДО ПОВРАЋАЈА АКЦИЗЕ ЗА ГОРИВО ПУТЕМ Е-АГРАРА

ДО ПОВРАЋАЈА АКЦИЗЕ ЗА ГОРИВО ПУТЕМ Е-АГРАРА

Пољопривредници у Србији могу да поднесу захтев за остваривање права на повраћај (рефакцију) плаћене акцизе на дизел гориво преко система е-Аграр, односно електронског Регистра пољопривредних газдинстава (е-РПГ), у онлајн форми, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру и то до 100 литара по хектару пријављене површине, максималнодо 100 хектара.

На основу Правилника о условима, начину и поступку за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе на моторно гориво које се користи за пољопривредне сврхе („Службени гласник РС“, број 115/2023), пољопривредници могу да затраже повраћај акцизе коју су платили на дизел и биогориво. Право на рефакцију плаћене акцизе у складу саПравилником може да оствари физичко лице – носилац пољопривредног газдинства, као и правно лице и предузетник за њихово пољопривредно газдинство, ако је: уписано у Регистар и налази се у активном статусу, уколико у Регистру има уписано пољопривредно земљиште под производњом биљних култура и под условом да је у Регистру извршило обнову регистрације за текућу годину, у складу са посебним прописом којим се уређује регистрација пољопривредних газдинстава. А како стоји у саопштењу ресорног министарства, пријаве се подносе Управи за аграрна плаћања у онлајн форми.

Корисник који има право на рефакцију плаћене акцизе своје право остварује на основу издатих фискалних рачуна, фактура или електронских фактура које му је издао добављач горива. Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру, до 100 литара по хектару пријављене површине, а максимално до 100 хектара површине земљишта које се обрађује, наводи саветодавац за агроекономију дипломирани инжењер Слађана Петрић, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак.

– Правилником је дефинисано да фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива. Да би поднели захтев за повраћај акцизе, потребно је да пољопривредници поседују и фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати и број пољопривредног газдинства или ЈМБГ носиоца газдинства, односно  ПИБ – ако је подносилац захтева правно лице, односно предузетник. Изузетно, од почетка па до краја овог месеца фискални рачун не мора да садржи посебну идентификациону ознаку која указује да је у питању регистровано пољопривредно газдинство у складу са прописима којима се уређује фискализација, а у том случају се уместо БПГ на фискалним рачунима уноси ЈМБГ – објашњава Слађана Петрић.

Захтев за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе, сагласно поменутом Правилнику, подноси се МПШВ, Управи за аграрна плаћања, избором и попуњавањем одговарајућег електронског обрасца захтева, у онлајн форми, непосредно, у оквиру софтверског решења е-Аграр, односно, електронског Регистра пољопривредних газдинстава (еРПГ). 

Сви фискални рачуни који на себи имају обавезне информације о пољопривредном газдинству аутоматски се преузимају из система е-Фискализације, када је реч о физичким лицима. На платформи еРПГ у делу „Рачуни за гориво“ корисници могу да додају рачуне/фактуре за гориво купљено у велепродаји, увозне фактуре за гориво купљено из увоза и гориво купљено путем корпорацијске картице.

Пре подношења захтева за подстицаје потребно је урадити обнову регистрације пољопривредног газдинства и унети промене у биљној структури за текућу годину, напомиње Петрић.

Kада Управа за аграрна плаћања обради податке и донесе решење, пољопривредник добија право на рефакцију, а уколико не оствари право на повраћај акцизе има могићност жалбе и то у року од 15 дана. Ако пољопривредник повраћај плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац мора да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус, а то значи да неће имати право на било какве државне субвенције све док тај новац не врати и поново активира статус пољопривредног газдинства, наводи се на сајту Министарства пољопривреде.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.