ПОЛИЦИЈА
Aktuelno Društvo

СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ЧАЧАК ЗА МЕСЕЦ ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

Стање безбедности на подручју које покрива Полицијска управа Чачак, током месеца децембра 2023. године оцењује се како безбедно, јер је дошло до смањења броја извршених кривичних дела. Такође стање у области јавног реда и мира је стабилно, без тежих облика нарушавања јавног реда и мира, док је у области саобраћаја евидентиран већи број саобраћајних незгода, али без погинулих лица.

ОБЛАСТ СУЗБИЈАЊА КРИМИНАЛА

Током децембр 2023. године на подручју Полицијске управе у Чачку евидентирано је укупно 115 кривичних дела, што је за око 16% мање у односу на исти период прошле године, када је евидентирано 137 кривичних дела. Од 53 кривична дела са непознатим учиниоцем, полицијски службеници Полицијске управе у Чачку расветлили су 26 кривичних дела, односно око 49%. Од укупног броја кривичних дела извршених на територији Моравичког округа, највећи је број из области општег криминала, а најзаступљенија су кривична дела против имовине.

У овом периоду није било извршења тешких кривичних дела, посебно кривичних дела која би изазвала пажњу јавности. Истичемо, да су полицијски службеници Полицијске управе у Чачку, интензивним радом, расветлили тешке крађе и поднели кривичне пријаве против мушкараца старости 32 и 19 година и двојице петнаестогодишњака. Они се сумњиче да су, током новембра и почетком децембра, три пута провалили у Основну школу „Свети Ђакон Авакум“ у месту Трнава и украли четири лаптопа, индукциону плочу и електричну грејалицу, сви украдени предмети су пронађени и враћени школи. Оперативним радом полиције, у овом периоду заплењено је нешто више од 1.596 грама различитих опојних дрога.

У области спречавања породичног насиља, у децембру је изречено 75 хитних мера заштите од насиља у породици, што је за око 4% више него у децембру прошле године када је изречено 70 мера.

ЈАВНИ РЕД И МИР

Током месеца децембра у области јавног реда и мира на подручју Моравичког округа остварено је повољно стање, одржано је 31 јавно окупљање, без нарушавање јавног реда и мира у већем обиму. Евидентирано је укупно 13 прекршаја против јавног реда и мира, што је за 55,17% мање од броја прекршаја који су евидентирани у истом периоду прошле године када је било 29.

Такође, у складу са налозима Министарства унутрашњих послова, а у циљу веће безбедности ученика и запослених у школама у свим школама на територији Полицијске управе у Чачку присутни су полицијски службеници пре, за време и након завршетка наставе у обе смене. Припадници Полицијске управе у Чачку настављају са спровођењем активности у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, у свим основним школама.

БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

У децембру 2023. године на путевима на подручју Полицијске управе у Чачку, догодило се 48 саобраћајних незгода, што је за 10 саобраћајних незгода више у односу на исти период претходне године.

У саобраћајним незгодама није било погинулих лица, док су у децембру 2022. године погинула два лица. У овом периоду, како редовним тако и појачаним контролама саобраћаја откривено је укупно 2605 прекршаја, што је за око 30,51% мање, у односу на исти период протекле године када је откривено 3749 прекршаја. Највише је откивено прекршаја недозвољене брзине кретања, и то 864, затим 319 прекршаја некоришћење сигурносног појаса, 173 прекршаја непрописно заустављање и паркирање, 147 прекршаја непрописног коришћења телефона у току вожње и 155 прекршаја вожња под дејством алкохола.

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да буду додатно опрезни, да брзину кретања возила прилагоде предстојећим временским условима, да држе веће одстојање и да не угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају пребрзом вожњом и непрописним претицањем.

УПРАВНИ ПОСЛОВИ

У децембру 2023. године у Полицијској управи у Чачку издата је 1801 лична карта, 682 путних исправа, 2078 саобраћајних дозвола и 1112 возачких дозвола.

КОНТРОЛА КРЕТАЊА И БОРАВАК СТРАНАЦА

Редовно се врше контроле кретања и боравка странаца, стално настањених, странаца на одобреном привременом боравку и странаца у транзиту. Имајући у виду актуелну безбедносну ситуацију у вези са кретањем миграната, полицијски службеници Полицијске управе Чачак предузимају појачане безбедносне мере.

У децембру привремени боравак пријавило је 1296 страних држављана, што је за око 10 % мање него прошле године у истом периоду. Полицијска управа у Чачку ће и у наредном периоду наставити са активним безбедносним покривањем подручја, ради безбедносне превенције и спречавања извршења кривичних дела, прекршаја и остваривања адекватне безбедности саобраћаја на путевима Моравичког округа.

Извор: ПУ Чачак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.