Društvo

ПОДРШКА ЈЕДНИ ДРУГИМА

СА „ОГЛЕДАЛОМ“ И УДРУЖЕЊЕМ „ВЕРА“ ПРЕД НОВУ ГОДИНУ

Већ је прошло више од пола деценије од како Драгана Тимотијевић и Ана Милетић Миловановић, психолози-психотерапеути Центра за лични раст и развој „Огледало“, пружају психосоцијалну помоћ и подршку особама оболелим од малигних болести. У уторак, 26. децембра, окупиле су се у просторијама Удружења “Вера”, да међусобно размене празничне жеље – што више радости, а што мање брига.

За протеклих шест година постале су, кажу једногласно, много више од познаница са психо-едукативних радионица у „Огледалу“, јер се друже, често чују, једна другу оснажују. У односу на претходне, ове године су настојале да се, поред радионица, много више баш друже, па су заједно учествовале на „Дану пешачења“, ишле до Овчар Бање и Кађенице, а било је и више окупљања у просторијама Удружења оболелих од малигних болести „Вера“… Како кажу, све то им, уз стручну помоћ, али и пријатељство Драгане и Ане, много значи.

Ипак, и сада желе да скрену пажњу да оболелима од малигних болести и члановима њихових породица недостаје психолошка помоћ и подршка у систему редовне здравствене заштите. Нажалост, како и саме примећују, а потврду налазе у званичним подацима, све је више онколошких болесника у Чачку и другим градовима Моравичког округ. Међу њима је све већи број младих људи. Имају утисак да, и поред сурових бројки, наш здравствени систем функционише на принципима када је било много мање оболелих од рака. Кратко речено, лекари препознају болест, али не и човека који је оболео. Истовремено, у Чачку, кажу они, недостају и лекари у онколошкој амбуланти.

– Највећа подршка коју ми као професионалци можемо да им пружимо је да постану свесни да је све оно што осећају у различитим фазама болести, од страха, беса, љутње, до депресије, да је то све очекивано и нормално. Важно је да науче психолошке механизме који помажу у превазилажењу тих стања, па и у излечењу – каже Драгана Тимотијевић.

И ове године Град Чачак је финансијски подржао пројекат „Психосоцијална помоћ и подршка особама оболелим од малигних болести”, који су од септембра реализовали „Огледало“ и Удружење „Вера“, а партнери су Удружење „Здрав дух” и Планинарско друштво “Каблар”.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.