Društvo Zdravstvo

УСКОРО У МЕДИЦИНИ РАДА ПОРОДИЧНО ОРИЈЕНТИСАНЕ РАНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ – СВЕОБУХВАТНА ПОДРШКА СТРУЧЊАКА

У Развојном саветовалишту које би ускоро требало да буде отворено у реновираном простору у Медицини рада, тимови стручњака, уз модерну асиситивну опрему, пружаће систем услуга намењених за породично оријентисане ране интервенције (ПОРИ). Осим деце са тешкоћама и сметњама у развоју, велику корист имаће и њихове породице, који су, заправо, партнери у раду. Ране интервенције, показала су многа истраживања, веома су важне и могу потпуно или у значајној мери утицати на побољшање стања. Пројекат се реализује захваљујући сарадњи Министарства здравља, УНИЦЕФ-а и Београдског психолошког центра, а важну помоћ пружила је и локална самоуправа. О значају овог пројекта разговарали смо са стручњацима Дечијег диспанзера Дома здравља, клиничким психологом Јасмином Кандић Шипетић и логопедом Маријом Ђукић.

Процена је да у Србији сваке године око 60.000 деце узраста до шест година има потребу за подршком кроз услуге ране интервенције. Стручњацима Развојног саветовалишта у Чачку годишње се обрати око 400 породица чија деца имају сметње у развоју. Како истиче логопед Марија Ђукић, наука је доказала да су прве три године живота најважније за развој мозга.

Марија Ђукић

– Зато је веома битно да се што пре препозна кашњење у развоју и да се деца правовремено укључе у ране интервенције. У том периоду деца уче брже… Искуства показују да више од 70 одсто деце, која су укључена у ПОРИ, може да се врати у нормалне токове, а за око 20 одсто потребни су дугорочна подршка и рад – наводи податке Марија Ђукић.

„Новим“ Развојним саветовалиштем биће значајно проширене услуге. Рад стручњака усмерен је на децу којима су дијагностикована развојна кашњења или су, због одређених биолошких или економских фактора, под ризиком. Систем услуга је интердисциплинаран, што подразумева сарадњу бројних стручњака из различитих институција – Дома здравља, који је и носилац пројекта, предшколских установа „Радост“ и „Моје детињство“ и Центра за социјални рад. Сви који су укључени у ПОРИ прошли су одговарајућу обуку и едукацију. Акценат је на тимском раду, објашњава, поред осталог, клинички психолог Јасмина Кандић Шипетић.

Јасмина Кандић Шипетић

– У односу на постојеће, ново Развојно саветовалиште ће имати другачији, свеобухватнији начин рада. Више је усмерено на породице, ићи ћемо у кућне посете, давати подршку породицама, како би сами родитељи били обучени за неке сегменте рада са својом децом. Такође, свака породица имаће стучњака као примарног пружаоца услуге, који ће правити план подршке и интервенција које треба спровести са дететом. Цео програм ослања се на искуства из држава где се већ примењује, Португала, Словеније, Бугарске… – наводи Јасмина Кандић Шипетић и додаје да се већ две године ради на припреми, што говори о озбиљности целе приче.

Познато је да деца најбоље уче у природном окружењу, у коме имају сигурност и поверење, односно, када уче са онима којима највише верују. Зато ПОРИ ставља акценат на саме породице, са којима ће усклађено радити тимови стручњака. Поред подршке, чланови породице ће научити на који начин да у својим домовима раде са децом.  

Највећа мотивација за све у програму је да резултати буду што бољи, да помогну деци, као и њиховим родитељима, који се, у највећем броју случајева, тешко носе са проблемима, почев од тренутка када им лекари саопште да дете касни у развоју. У њима расту страхови, туга, брига, немир… Понекад је довољно да их неко само упути коме да се обрате, да добију упутства шта и како даље.

Неке породице су, у међувремену, укључене у ПОРИ, који се за сада обавља у Дечијем диспанзеру. 

– Већ имамо добре повратне информације од родитеља, колико им је таква подршка значајна. И они сами добију додатну мотивацију и енергију да сачувају оптимизам и снагу за рад. Промене на боље су могуће. Када се тешкоће открију у раном узрасту, са адекватним радом може се много постићи – наглашавају Јасмина и Марија.

Сам програм ПОРИ захтевао је испуњавање одређених стандарда. Простор мора бити прилагођен деци са сметњама у развоју и њиховим породицама, мора имати посебан улаз и одговарајући приступ за особе за инвалидитетом, уређену зелену површину испред Саветовалишта… Зато је и одабрана Медицина рада. Ипак, постојећи простор је био прилично руиниран. Град Чачак је са шест милиона динара финансирао реновирање унутрашњег простора, опрему је обезбедио УНИЦЕФ, а предстоји реновирање дворишта и прилаза.

Саветовалиште ће имати шест ординација. Поред наших саговорница, из Дома здравља обуку су прошле педијатар др Оливера Јекић, психолог Марија Васић, логопед Ана Ранђеловић, као и логопеди и васпитачи из ПУ „Радост“ и „Моје детињство“. Такође, у плану је пријем још стручњака, како би се подршка дала што већем броју породица.

Програм ПОРИ је у Србији покренут пре четири године. Чачак је ушао у други круг, а одмах после Нове године програм ће бити проширен на градове у окружењу, Ивањицу, Лучане и Горњи Милановац.

В. Т.

КЛУБ РОДИТЕЉА

У Дому здравља од прошле године постоји КЛУПКО. То је Клуб родитеља деце са тешкоћама у развоју, који су и покренули ову идеју. Стручњаци организују радионице за родитеље, али је, поред тога, веома важно њихово повезивање и размена информација. Ове године у радионице је укључена нова група родитеља. План је да КЛУПКО настави рад, јер је двогодишње искуство одлично, каже Јасмина Кандић Шипетић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.