Grad Obrazovanje

У ЧАЧКУ ОДРЖАНА ТРИБИНА „ЗЕД-ЗАМКЕ КОЈЕ СА СОБОМ НОСИ ВИРТУЕЛНИ СВЕТ“


У ЧАЧКУ ОДРЖАНА ТРИБИНА „ЗЕД-ЗАМКЕ КОЈЕ СА СОБОМ НОСИ ВИРТУЕЛНИ СВЕТ

КАКО ИЗБЕЋИ ОПАСНОСТИ КОЈЕ ВРЕБАЈУ ИЗ ДИГИТАЛНОГ СВЕТА?

У организацији Удружења „3, 2. 1 – Србија“, у Чачку је 23. новембра, у сали Скупштине града, одржана трибина „Зед – замке које са собом носи виртуални свет“. Основни циљ пројекта „3, 2, 1 – Србија“ је да се запослени у школству, родитељи и деца едукују о начинима комуникације са припадницима Зед генерације која је рођена у периоду од 1996. до 2012. године. Сама актуелност теме изазвала је велико интересовање, пре свега, родитеља и младих, тако да је скупштинска сала била до последњег места попуњена.

Значајна карактеристика ове генерације јесте распрострањена употреба интернета од раног доба. Припадници Зед генерације изузетно добро владају новим комуникационим технологијама, те је међусобна интеракција на сајтовима друштвених мрежа значајан вид њиховог дружења, што нужно носи и одређене последице, посебно када је реч о великој количини времена коју, генерално узев, припадници млађих генерација данас проводе на мобилним телефонима и рачунарима, али и њиховој великој изложености негативним коментарима и све присутнијем дигиталном насиљу, навела је предавач Вишња Живковић на јучерашњој трибини.

– Зед генерација је прва генерација која је рођена у дигиталном добу и њени припадници уопште немају свест о томе колико времена проводе уз телефоне и рачунаре. Њени припадници су развили потпуно другачије начине размишљања, много времена проводе на друштвеним мрежама, у том другом – дигиталном свету, где постоје велике замке. Ту има пуно адолесцената који немају свест о томе какве их све опасности вребају у том дигиталном свету и на који начин утичу на њихово ментално стање. Циљ ове трибине је да укажемо запосленима у школству, родитељима и припадницима младих генерација на који начин да препознају и да се заштите од тих опасности  – рекла је Вишња Живковић.

Припадници Зед генерације проводе седам до осам сати дневно на интернету и то је једна од основних замки у које упадају. Ако се узме у обзир да одређено време треба да утроше на спавање и неке друге дневне обавезе, било да се школују или раде, то је заиста велики проблем, јер ствара одређену врсту зависности од интернета и дигиталних платформи, тако да немају времена за неке изузетно важне активности које потпадају под термин нормалног и здравог живота, објаснила је Живковић. Она је, такође, додала да постоје пасивни корисници интернета и дрштвених платформи, они који само прегледају садржаје и они други – активни, који „каче“ своје сторије, фотографије, коментаришу и лајкују објаве. Док су на платформама, и једни и други губе реалан контакт са светом и врло лако могу бити изложени дигиталном насиљу. Проблем настаје онда када почињу да живе за ту реакцију у дигиталном свету. Посебно су опасни негативни коментари који често младе доводе у одређену врсту депресије, несанице, губитка самопоштовања…

Kомуникација је двосмерни процес и током трибине и радионице кроз едукативан, али и практичан приступ, учесницима трибине  је појашњено на који начин сви заједно можемо да утичемо на побољшање процеса комуницирања, пре свега у дигиталном, али и у стварном свету. Са друге стране, дигитална комуникација носи велике изазове, замке и опасности које припадници неких старијих генерација морају да схвате и пропознају, како би младима на прихватљив начин могли да укажу на све замке и то је једна од веома важних порука ове трибине.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.