Kultura

„ЧАСОПИС ГРАДАЦ – ПЕДЕСЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА“

ВЕЧЕРАС У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА КУЛТНОГ ЧАСОПИСА

У организацији Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”, у оквиру пројекта „Чачанска родна“ – Чачак, престоница културе Србије 2023, вечерас, 24. новембра у 19 часова, у Галерији Библиотеке биће свечано отворена изложба „Часопис Градац ‒ педесет година постојања”, чији су аутори библиотекар Тијана Бежанић и главни уредник Бранко Кукић. О култном часопису за књижевност, уметност и културу који у међународним оквирима спада у најпознатије и најцењеније наслове периодике која излази у Србији, говориће и значајна имена културне сцене Србије: књижевник Светислав Басара, редитељ, сценариста и филмски критичар Слободан Шијан, књижевни теоретичар и критичар Јасмина Врбавац и сам Бранко Кукић. Пола века културолошког феномена „Градац“ биће представљено репрезентативном поставком часописа, фотографија, рукописа, плаката и других елемената важних за континуитет ове публикације. Издавање часописа помагали су и Министарство за културу РС и Град Чачак.

„Градац” се појавио 1974. године, а издавачи су од оснивања Дом културе, данас Културни центар Чачак и Уметничко друштво „Градац”. Од самог почетка, часопис уређује Бранко Кукић. За пола века објављено је 226 тематских бројева, који се исцрпно баве одређеним појавама, уметницима и културним феноменима, домаћег и светског културног ареала. Међу тематима се нашло и више антологија. Уз Бранка Кукића, данашњу редакцију чине Милосав Мариновић, Владан Матијевић и Саво Стијеповић. Сарадници часописа „Градац“ су протеклих деценија били бројни еминентни културни ствараоци из земље и иностранства.

Ауторка изложбе Тијана Бежанић свој текст у каталогу изложбе започиње цитатом Живојина Павловића у коме препознаје специфичност „Градца“: „Први обриси посебности неког часописа оцртавају се тек када се на његовим страницама може прочитати оно чега нема ни у једном другом“. У даљем тексту она наводи непредвидивост „досега и опсега“ часописа за књижевност, уметност и културу, чије покретање почетком октобра 1974. године најављује „Чачански глас“. Као првобитни задатак наводи се „подстицање стваралаца на развијање књижевно-уметничког рада”.

– Кључна концепцијска прекретница десила се 1977. године објављивањем тематског броја посвећеног контроверзној београдској уметничкој групи “Медиала” – обележеној као „црни талас” – који је приредио садашњи главни уредник, Бранко Кукић. Овај чин значио је удаљавање од локалних тематских оријентација и улазак у неправедно запостављене и за овдашње читаоце слабо истражене просторе уметности, културе и књижевности. Поред концепцијског заокрета, дошло је и до промене у дизајну самог часописа. Наиме, Бранко Кукић је одлучио да графичко решење броја о “Медиали” повери Милу Грозданићу, реномираном југословенском графичару, дизајнеру књига са којим је сарадња трајала до његове смрти 2022. године. Једнако успешно, Грозданићев рад повремено наставља његов ученик Растко Кукић, професор на Рачунарском факултету у Београду. Нова концепција часописа привукла је пажњу бројних значајних људи југословенске културе и знатижељних читалаца, те је сваки нови број ишчекиван као “културни догађај” – истиче ауторка поставке Тијана Бежанић и наводи да су уследили темати посвећени великим писцима, сликарима, ауторима стрипа, неретко табуисаним цивилизацијским и културолошким појавама и појмовима, а озбиљност и значај ових тема привлачили су бројне сараднике из разних области људског знања.

– Задовољавајућа читалачка и медијска рецепција од Љубљане до Скопља, убрзо смешта „Градац“ међу водеће југословенске часописе, а својим темама и садржајем ова серијска публикација успева да сасвим избрише границу између метрополе и провинције. Немогуће је остати равнодушан пред садржајима које нуди овај часопис, било да говоримо о врсној књижевности, чудесним уметничким појавама, идејама, знањима, концептима… – истиче библиотекарка Бежанић.

Пресудну улогу у стварању и очувању „Градца“ као културолошког феномена Тијана Бежанић приписује подвижништву главног уредника часописа Бранка Кукића, чија „бритка реч и смелост да изнесе критичке ставове о реалном стању у друштву и култури нису увек примани са благонаклоношћу оних којима су примедбе биле упућене, иако повремено оштри, његови текстови нису били цензурисани или спутавани необјављивањем у дневним новинама и недељницима…“

Уз мисију звану „Градац“, Кукић је покренуо неколико едиција. Библиотека „Алеф“ доноси изванредна дела Борхеса, Бекета, Јонеска, Женеа, М. Јурсенар, Артоа и најновија, „Цвеће Зла“, покренута пре неколико година, објављује књиге о феноменима као што су снобизам, пушење, гастрономске тајне, канибализам…

Приредила З. Л. С.

НАЈТРАЖЕНИЈИ ТЕМАТИ

У најтраженије темате „Градца“ у региону спадају наслови:  Савремена светска прича, Светска поезија данас, Стварање модерне драме, Васко Попа, Љуба Поповић, Двојник, Жан Жене, Савремена америчка књижевност, Чудовишта и врагови, Данило Киш, Михајло Митровић, Тесла, Малколм Лаури, Дадо Ђурић, Данил Хармс, Бекет, Ниче, Ернст Јингер, Хенри Милер, Морисон, Овчарско-кабларски манастири, Хуго Прат, Лавкрафт, Бекет, Крлежа, Исаија Берлин, Копти, Крсташи, Давид Албахари, Светислав Басара, као и свеске посвећене феноменима какви су: Меланхолија, Смрт, Снови, Апокалипса, Мистика, Православље и уметност, Детињство, Гностицизам, Јеврејска мистика, Крај времена, а као сензација су перцепирани Речник имагинарних места, Тајна историја културе 20. века, Кумрански рукописи… Последњи објављени темат посвећен је Салвадору Далију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.